Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Już wkrótce WorldFood Warsaw

12 marca 2015

Pod patronatem Ministra rolnictwa i rozwoju Wsi w dniach w dniach 14-16 kwietnia w Warszawie odbędzie się II edycja Międzynarodowych Targów WorldFood Warsaw
W pierwszy dniu targów  odbędzie  się uroczyste otwarcie z udziałem najważniejszych reprezentantów instytucji branżowych, mediów oraz wystawców. Następnie będzie miała miejsce debata otwierająca pod hasłem „Dlaczego Polska – możliwości i perspektywy” prezentująca nasz kraj jako atrakcyjnego partnera dla zagranicznych inwestorów.
Kolejnym punktem w programie będzie dyskusja przygotowana przez Kancelarią Brokerską ASYSTA o tytule „Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think thanków”. W trakcie tej części zostaną przedstawione najczęściej występujące zagrożenia w branży, a także możliwości ich minimalizowania.
Natomiast drugi dzień targów rozpocznie się dyskusją na temat zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak, a wśród prelegentów znajdą się między innymi wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Piotr Ziemann, dyrektor  generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Andrzej Faliński oraz dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.
Następnie w blokach tematycznych zostaną omówione nowe perspektywy eksportowe dla polskiej branży spożywczej. Wśród rynków dużych możliwości przedstawimy kraje azjatyckie, afrykańskie, Bliski Wschód oraz USA i Brazylię.
Podczas targów zostanie stworzona specjalna strefa do rozmów przedstawicieli sieci handlowych z wystawcami. Bezpośrednie kontakty B2B mają skutkować podpisanymi w przyszłości kontraktami na dostawę produktów do konkretnych sklepów.
Organizatorzy targów przygotowali również program merytoryczny dla handlu. Będzie on zawierał między innymi analizę tego rynku w Polsce, prezentacje dotyczące zwyczajów konsumenckich Polaków, a także poświęcone zarzadzaniu cenami i promocjami w sieciach retailowych.
Ostatni  dzień targowy, będzie poświęcony perspektywicznej i szybko rozwijającej się w Polsce i na świecie branży żywności ekologicznej.
Ponadto odbędzie się panel „Lekcja smaków” przygotowany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Rozmowa poświęcona będzie nowoczesnym trendom w kuchni polskiej, a także tradycji kulinarnej. Dyskusja umożliwi zagranicznym gościom poznanie polskich specjalności żywnościowych. Ale będzie również pewną inspiracją dla przedstawicieli sektora HoReCa.
Opracował: Obi oba

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę