Pod patronatem Ministra rolnictwa i rozwoju Wsi w dniach w dniach 14-16 kwietnia w Warszawie odbędzie się II edycja Międzynarodowych Targów WorldFood Warsaw
W pierwszy dniu targów odbędzie się uroczyste otwarcie z udziałem najważniejszych reprezentantów instytucji branżowych, mediów oraz wystawców. Następnie będzie miała miejsce debata otwierająca pod hasłem „Dlaczego Polska – możliwości i perspektywy” prezentująca nasz kraj jako atrakcyjnego partnera dla zagranicznych inwestorów.
Kolejnym punktem w programie będzie dyskusja przygotowana przez Kancelarią Brokerską ASYSTA o tytule „Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think thanków”. W trakcie tej części zostaną przedstawione najczęściej występujące zagrożenia w branży, a także możliwości ich minimalizowania.
Natomiast drugi dzień targów rozpocznie się dyskusją na temat zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak, a wśród prelegentów znajdą się między innymi wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Piotr Ziemann, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Andrzej Faliński oraz dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.
Następnie w blokach tematycznych zostaną omówione nowe perspektywy eksportowe dla polskiej branży spożywczej. Wśród rynków dużych możliwości przedstawimy kraje azjatyckie, afrykańskie, Bliski Wschód oraz USA i Brazylię.
Podczas targów zostanie stworzona specjalna strefa do rozmów przedstawicieli sieci handlowych z wystawcami. Bezpośrednie kontakty B2B mają skutkować podpisanymi w przyszłości kontraktami na dostawę produktów do konkretnych sklepów.
Organizatorzy targów przygotowali również program merytoryczny dla handlu. Będzie on zawierał między innymi analizę tego rynku w Polsce, prezentacje dotyczące zwyczajów konsumenckich Polaków, a także poświęcone zarzadzaniu cenami i promocjami w sieciach retailowych.
Ostatni dzień targowy, będzie poświęcony perspektywicznej i szybko rozwijającej się w Polsce i na świecie branży żywności ekologicznej.
Ponadto odbędzie się panel „Lekcja smaków” przygotowany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Rozmowa poświęcona będzie nowoczesnym trendom w kuchni polskiej, a także tradycji kulinarnej. Dyskusja umożliwi zagranicznym gościom poznanie polskich specjalności żywnościowych. Ale będzie również pewną inspiracją dla przedstawicieli sektora HoReCa.
Opracował: Obi oba
7412376
1