Już 28 kwietnia rozpoczyna się Polski Kongres Rolnictwa 2014

Organizatorem kongresu jest Green Point oraz Fundacja Zrównoważonego Rozwoju Gospodarki Rolnej i Ochrony Środowiska, natomiast partnerem strategicznym jest Fundacja Polski Kongres Gospodarczy, Pracodawcy RP oraz Fundacja Wspólnego Rozwoju.
Kongres odbędzie się pod naszym patronatem medialnym.
Kongres ma na celu przedstawienie najnowszych prognoz i infomracji gospodarczych, a także kwestii dotyczących żywienia ekologicznego, produkcji i przetwórstwa. Celem spotkań jest również integracja środowiska skupionego wokół rolnictwa i ekologii.
Jest to wydarzenie cykliczne - składa się z dziesięciu konferencji, organizowanych w największych miastach w Polsce.
Główną ideą jest stworzenie platformy do debaty, dyskusji i wymiany poglądów oraz promocja polskiej zdrowej żywności.
Pierwsza konferencja odbędzie się w Gniewinie, 28 kwietnia.
Program:
9.00-10.00 - Rejestracja uczestników
10.00-10.45 - Uroczyste otwarcie Polskiego Kongresu Rolnictwa-Zdrowa Żywność 2014
10.45-12.15
Debata otwierająca: Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki
udział wezmą
- Stanisław Kalemba - Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Eugeniusz Grzeszczak - Wicemarszałek Sejmu
- Jerzy Wierzbicki – Przewodniczący Grupy Roboczej Promocja produktów rolnych COPA COGECA
- Radosław Szatkowski - prezes Agencji Rynku Rolnego
- Wiesław Różański - prezes UPEMI
- Stanisław Kowalczyk - IJHARS
- Andrzej Szumowski - prezes PVA
12.15-12.45
(przerwa kawowa)
12.45-13.45 - Dyskusje
- Certyfikaty i systemy jakości żywności
- Polska żywność w świecie
- Od pola do stołu – słów kilka o agrotechnice
14.15-15.15
- Czym skorupka za młodu - kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych
- Dekada zmian – 10 lat Polski w Unii Europejskiej
15.15 - Lunch
9478201
1