Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Już we wtorek rusza WorldFood Warsaw 2015

13 kwietnia 2015
Już we wtorek rusza II edycja Międzynarodowych Targów WorldFood Warsaw. Jak zapewniają organizatorzy w imprezie udział weźmie 190 wystawców z 28 krajów .
Podczas targów zostanie stworzona specjalna strefa do rozmów przedstawicieli sieci handlowych z wystawcami. Bezpośrednie kontakty B2B mają skutkować podpisanymi w przyszłości kontraktami na dostawę produktów do konkretnych sklepów.
Organizatorzy targów przygotowali również program merytoryczny dla handlu. Będzie on zawierał między innymi analizę tego rynku w Polsce, prezentacje dotyczące zwyczajów konsumenckich Polaków, a także poświęcone zarzadzaniu cenami i promocjami w sieciach retailowych. Odbędzie się  też panel „Lekcja smaków” przygotowany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Rozmowa poświęcona będzie nowoczesnym trendom w kuchni polskiej, a także tradycji kulinarnej. Dyskusja umożliwi zagranicznym gościom poznanie polskich specjalności żywnościowych. Ale będzie również pewną inspiracją dla przedstawicieli sektora HoReCa. Wszyscy zwiedzający II edycję targów WorldFood Warsaw będą mogli wziąć udział w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami (m.in. pakiety pobytu i zabiegów SPA w Dworze Droblin, ekspresy Cafissimo oraz prenumerata branżowego magazynu „Czas Wina”).
 To tylko niektóre z atrakcji jakie czekają na uczestników targowej imprezy  zorganizowanej w Centrum EXPO XXI przy ulicy Prądzyńskiego w Warszawie.
Program Targów
14.04.2015 Wtorek
FORUM DYSKUSYJNE
Otwarcie targów: godz. 12.00-13.00
W programie:
13.00-14.00 Dlaczego Polska? – Możliwości i perspektywy
Debata otwierająca targi z udziałem przedstawicieli:
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki,
Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Agencji Rynku Rolnego
Prowadzący :   prof. dr hab. Andrzej Kowalski, Instytut Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB
14.00-15.00 Sklep Convenience – przyszłość dla małych i średnich placówek handlowych
Krzysztof Kaźmierczak, Polska Izba Handlu
15.00-15.30 Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym
Dr Dorota Kowalska, CMR
15.30-16.00 Zarządzanie cenami oraz promocjami w sieciach retailowych
Dr Maciej Kraus, Monika Chodowicz – FernPartners
16.00-16.30 Budowa pożądanego wizerunku cenowego
Dr Maciej Kraus, Monika Chodowicz – FernPartners
19.00-01.00 Bankiet Wystawców
20.00 Gala wręczenia Złotych Medali Targów WorldFood Warsaw 2015
15.04.2015 Środa
FORUM DYSKUSYJNE | DISCUSSION FORUM
W programie:
10.30-11.30 Debata – Jak zagospodarować nadwyżkę polskiej żywności?
Prowadzący : Lucjan Zwolak – Agencja Rynku Rolnego
Prelegenci
– Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności Związek
Pracodawców
– Andrzej Faliński, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji
– Piotr Ziemann, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
– Mirosław Maliszewski, Związek Sadowników RP
– Agnieszka Maliszewska, Polska Izba Mleka
– Marek Borowski, Federacja Polskich Banków Żywności
– Krzysztof Przybył, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego
12.00 Wprowadzenie do debaty :
Rynki priorytetowe i perspektywiczne dla polskiej żywności
Agnieszka Rembisz, Agencja Rynku Rolnego
12.20-15.30 Debata – Nowe perspektywy eksportowe dla polskiej branży
rolno-spożywczej – rynki dużych możliwości
Prowadząca : Agnieszka Rembisz, Agencja Rynku Rolnego
12.20 Rynki dużych możliwości – kraje azjatyckie:
Indie, Korea Płd., Wietnam, Chiny
Studium przypadku
Prelegenci:
– Anna Kalata, Indyjsko-Polska Izba Gospodarcza
– Agnieszka Różańska, UPEMI. Unia Pracodawców i Producentów
Przemysłu Mięsnego
– Jacek Boczek, Polsko-Chińska Rada Biznesu
– Waldemar Dubaniowski, PricewaterhouseCoopers
FORUM DYSKUSYJNE
13.00 Rynki dużych możliwości – kraje afrykańskie i Bliskiego Wschodu
Studium przypadku
Prelegenci:
– Philip Mibenge, Polsko-Afrykańska Izba Przemysłowo-Handlowa
– Mamadou Bah, Klaster Polska Afryka
– Maciej Kowalski, Agencja Rynku Rolnego
– Janusz Michaluk, Regionalna Izba Gospodarcza – Łódź
– Zdzisław Dominik, Logos Polska
13.30 Rynki dużych możliwości – kraje Ameryki Północnej
Studium przypadku
Prelegenci:
– Hanna Mróz, Ambasada Kanady
– David Lennarz, Registrarcorp (USA):
Eksport Żywności do USA. Jak przygotować się do kontroli FDA?
Aktualne wymogi i przepisy
14.30 Rynki dużych możliwości – kraje Ameryki Łacińskiej
Studium przypadku
Prelegenci :
– Przemysław Nowakowski, Departament Współpracy Ekonomicznej,
Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP
– Zdzisław Dominik, Logos Polska (Brazylia/Brazil)
– Andrzej Szumowski, Stowarzyszenie Polska Wódka (Brazylia/Brazil)
15.30-16.30 Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think tanków
Prowadzący: Paweł Ochwat, ASYSTA Kancelaria Brokerska Sp. z o.o
Studium przypadku
Prelegenci:
– dr. Jerzy Podlewski, Stowarzyszenie Zarządzania Ryzykiem POLRISK
– Marek Moczulski, Bakalland S.A.
– Zenon Daniłowski, Makarony Polskie
– Łukasz Bojarski, Vaco Sp. z o.o.
16.04.2015 Czwartek
FORUM DYSKUSYJNE
W programie:
11.00-12.00 Analiza rynku żywności ekologicznej w Polsce
Maciej Jargiło, Joanna Lewenda – ConQuest Consulting
• Aktualna sytuacja na polskim rynku żywności ekologicznej
• Nowe trendy i perspektywy rozwoju branży
• Poziom konkurencyjności rynku
• Polak w sklepie ze zdrową żywnością
12.00-14.00 Lekcje smaków
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
• Inwestycja w siebie – co to znaczy w gastronomii?
• Źródła sukcesu polskich restauracji
• Nowoczesne techniki pracy w gastronomii

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę