W Poznaniu odbyły się targi POLAGRA, które stanowią największą i najważniejszą imprezę targowo wystawienniczą branży rolno-spożywczej w Polsce. Co roku wrześniowa POLAGRA stanowi wydarzenie podsumowujące kolejny sezon zbiorów w rolnictwie, ale w tym roku był to także wyjątkowy moment dla Agencji Rynku Rolnego podsumowującej dwadzieścia pięć lat swojej służby.
We wtorek 22 września Agencja zaprezentowała swój dorobek na konferencji „25 lat wspieramy sektor rolno-spożywczy” pod patronatem Wicepremiera i Ministra Gospodarki Pana Janusza Piechocińskiego oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Marka Sawickiego, podczas której przedstawiciele instytucji państwowych i eksperci rynkowi przedstawili jaki wpływ na branżę rolną wywarło utworzenie, transformacja i funkcjonowanie ARR, będącej obecnie sprawną agencją płatniczą realizującą mechanizmy Wspólnej Polityki Rolnej UE. Partnerem międzynarodowym konferencji był SIAL Group, a patronatem medialnym objęła ją Telewizja Polska i Polskie Radio. W związku z jubileuszem Wicepremier i Minister Gospodarki odznaczył ARR odznaczeniem „Za zasługi dla rozwoju gospodarki RP”. Na ręce Prezesa ARR Radosława Szatkowskiego wręczył je podczas konferencji Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Gospodarki Arkadiusz Bąk.
ARR prezentowała także swoje działania na stumetrowym stoisku nr 51 w hali 6A, utrzymanym w barwach biało-czerwonych. Od lat działania informacyjne Agencji skupiają się nie tylko na oferowanych instrumentach wsparcia rynku rolnego, którym służyły liczne spotkania z przedsiębiorcami na stoisku, ale obejmują również aktywną promocję polskiej kuchni. W tym celu odwiedzający mogli spróbować niezwykłych potraw i poznać sekrety ich przyrządzania, dzięki prowadzonym trzy razy dziennie pokazom kulinarnym.
Agencja włączyła się również jako partner w organizację Kulinarnego Pucharu Polski, którego półfinał i finał odbywał się w trakcie targów POLAGRA. W zmaganiach drużyn konkursowych wykorzystywane były dostarczone przez ARR certyfikowane produkty regionalne i tradycyjne: jabłka grójeckie (ChOG), ser koryciński swojski (ChOG) i olej rydzowy (GTS). Pan Radosław Szatkowski dokonał dekoracji zwycięskich drużyn wraz z innymi partnerami i sponsorami Konkursu.
Odrębne stoisko ARR zlokalizowane w sektorze „Smaki regionów” już od soboty 19 września prezentowało zalety i możliwości produkcji żywności regionalnej i tradycyjnej certyfikowanej zgodnie z jednym z unijnych systemów oznaczeń: „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne” i „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. Stoisko obfitowało w pokazy kulinarne, podczas których szefowie kuchni (w tym Grzegorz Łapanowski) tłumaczyli, jak wykorzystać wyjątkowość tych produktów w kuchni.
Agencja od lat zachęca społeczeństwo do zmiany codziennej diety na obfitującą w warzywa i owoce, prowadząc liczne programy informacyjne i edukacyjne. Aby przekonać zwiedzających jak łatwo można zmienić nawyki żywieniowe zorganizowała degustację, podczas której wchodzący na teren targów POLAGRA przy głównym wejściu mogli skosztować Jabłek grójeckich (certyfikowanych unijnym oznaczeniem CHOG).
Z okazji jubileuszu w uznaniu wieloletnich zasług na rzecz rolnictwa polskiego grupa pracowników ARR otrzymała wysokie odznaczenia państwowe przyznawane przez Prezydenta RP. Dekoracji podczas wieczornej gali dokonała Pani Zofia Szalczyk Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, której towarzyszyli posłowie na Sejm RP. Odznaczenia otrzymali:
- Złoty Krzyż Zasługi: pan Andrzej Groszek
- Brązowy Krzyż Zasługi: pani Iwona Ciechan
- Złoty Medal za Długoletnią Służbę: pani Maria Pawłowska oraz panowie Józef Borecki, Mirosław Migała i Andrzej Milkiewicz
- Srebrny Medal za Długoletnią Służbę: pani Marzena Trajer oraz panowie Paweł Budynek, Janusz Marciniszyn, Jacek Sołtys i Tomasz Żabiński
- Brązowy Medal za Długoletnią Służbę: pani Agnieszka Rembisz
Patronat medialny: Telewizja Polska i Polskie Radio.
6180072
1