W niedzielę 15 września 2013 roku w Centrum Żegociny odbędzie się III Festiwal Rosołu, w trakcie którego zaplanowano rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach.
Organizatorem konkursu im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2013 roku jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby”. Celem konkursu jest: promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej; ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja i promocja; kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum – albo zebranie potraw” z 1682 roku.
Uczestnikami konkursu mogą być wydawcy lub autorzy książek o regionalnych i lokalnych kulinariach. Książki do konkursu można jeszcze zgłaszać do 6 września 2013 roku, przesyłając informację o publikacji drogą mailową na adres biuro@dolinaraby.pl i przynajmniej jeden egzemplarz książki na adres biura LGD „Dolina Raby”. Zgłoszenia książki może dokonać każdy.
Wyboru najlepszej książki dokona kapituła konkursu powołana przez organizatora. Przy wyborze publikacji kierować się będzie ona stopniem, w jaki publikacja przyczynia się do realizacji celów konkursu, uwzględniając ich kolejność, jak również jej oryginalność, styl i sposób, w jaki opisuje lokalne i regionalne potrawy i produkty żywnościowe.
Wydawcy lub autorowi zwycięskiej książki zostanie przyznana nagroda Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w postacie statuetki i listu gratulacyjnego.
Program imprezy:
1300 Rozpoczęcie części konkursowej – Centrum w Żegocinie.
Powitanie zaproszonych gości oraz uczestników konkursu, informacja o LGD.
1320 Oficjalne wręczenie wpisu potrawy "Rosół polski" na Listę Produktów Tradycyjnych
oraz rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą książkę o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2013 roku.
1330 Kategoria główna: ROSÓŁ POLSKI – Konkurs, degustacja i ocena rosołu
Przewodniczący jury Grzegorz Russak
Kategorie dodatkowe: żurek, pierogi z mięsem, potrawa z ziemniaka,
ciasto z jabłkami – konkurs, degustacja i ocena – jury powołane przez organizatora.
1500 Pokaz kulinarny w wykonaniu Grzegorza Russaka.
1530 Występ Grupy Odtwórstwa Historycznego „Per Seacula” z Wiśnicza
1600 Ogłoszenie wyników i nagrodzenie zwycięzców
1630 Rozpoczęcie części artystycznej
Prezentacja kapel ludowych i zespołów pieśni i tańca z LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”
i LGD „Dolina Raby”.
1800 Występ gwiazdy wieczoru O Ela – ex CHŁOPCY Z PLACU BRONI
1930 – 2400 Zabawa taneczna
Podczas imprezy odbywać się będzie prezentacja wyrobów piekarniczych, cukierniczych, potraw regionalnych,
wiosek tematycznych, a także wystawa prac amatorów plastyków, twórców i rękodzielników.
6801352
1