Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

II Kongres Bezpieczeństwo Żywności

20 lutego 2015
Biuro Promocji Jakości zaprasza na II Międzynarodowy Kongres "Bezpieczeństwo żywności - zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw", który odbędzie się w dn. 15-17 marca 2015 r. w Auli Kryształowej SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie. Kongres jest organizowany przez Biuro Promocji Jakości i Klaster SGGW, we współpracy z Międzynarodowym Centrum Łańcucha Żywnościowego i sieci badawczej (FoodNetCenter Bonn) przy Uniwersytecie w Bonn oraz interdyscyplinarnymi przedsiębiorstwami.


PROGRAM
DZIEŃ I (15.03.2015)
16:00-17:00 Przyjazd i rejestracja uczestników
17:00-19:00 Sesja plenarna: Wymiana doświadczeń w zakresie zarządzania łańcuchem dostaw
Międzynarodowe Centrum Badań Żywnościowych Łańcuchów Dostaw (FoodNetCenter),
Uniwersytet w Bonn (Niemcy)
19:00 Kolacja
DZIEŃ II (16.03.2015)
9:00 Rejestracja uczestników
10:00 Rozpoczęcie drugiego dnia Kongresu
dr hab. Jarosław Gołębiewski – prof. SGGW, Dziekan Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW
prof. dr hab. Alojzy Szymański – Rektor SGGW
Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w trakcie potwierdzania)
10:15 Rola Klastra Innowacji w Agrobiznesie jako platformy spotkań nauki z biznesem
prof. dr hab. Henryk Runowski – Kierownik Klastra Innowacji w Agrobiznesie, Kierownik Katedry
Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw WNE SGGW
10:30 Zarządzanie jakością i ryzykiem w globalnych łańcuchach rolno-spożywczych
prof. Brigitte Petersen – Dyrektor Międzynarodowego Centrum Badań Żywnościowych
Łańcuchów Dostaw (FoodNetCenter), Uniwersytet w Bonn (Niemcy)
11:00 Nowe zadania i kompetencje IJHARS wynikające z ustawy o jakości żywności
prof. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
11:15 Rola Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorze nad bezpieczeństwem żywności
Marek Pirsztuk – Główny Lekarz Weterynarii
11:30 Traceability – identyfikowalność i możliwość śledzenia produktu, podstawowe narzędzie do
wycofania niebezpiecznej żywności z rynku
Iwona Zawinowska – Naczelnik Wydziału Bezpieczeństwa Żywności, Główny Inspektorat Weterynarii
11:45 Analiza i zarządzanie ryzykiem
prof. dr Friedhelm Jaeger – Główny Lekarz Weterynarii landu Nordrhein-Westfalen, Niemcy
(Chief Veterinary Officer des Landes Nordrhein-Westfalen)
12:00 Panel dyskusyjny: Nadzór nad bezpieczeństwem żywności, podział kompetencji między
odpowiedzialnymi jednostkami – doświadczenia polskie i europejskie
Moderator: Tadeusz Wojciechowski – redaktor naczelny „Bezpieczeństwa i Higieny Żywności”
prof. dr Friedhelm Jaeger, prof. Stanisław Kowalczyk, prof. Brigitte Petersen, Marek Pirsztuk
12:45 Przerwa kawowa
13:15 Road to the biobased economy: the rule of food challenges and perspectives
Christian Patermann – Dyrektor programu „Biotechnologia, rolnictwo, żywność”,
Dyrekcja ds. badań naukowych Komisji Europejskiej
13:30 Zarządzanie i komunikowanie ryzyka
Justyna Golonko – Polskie Radio

13:45 Panel dyskusyjny: Zarządzanie i komunikowanie ryzyka
Moderator: Marek Marzec – Przedstawiciel IFS CEE
Roman Jagieliński – b. wicepremier minister rolnictwa, właściciel Grupy Producentów Owoców
Roja, Christian Patermann, dr Czesław Siekierski – b. wiceminister rolnictwa, przewodniczący
Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Adam Tański – b. minister rolnictwa,
Prezydent Izby Zbożowo-Paszowej
14:30 Lunch
15:30 Wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności ze specjalnym uwzględnieniem
legislacji europejskiej
dr Paweł Wojciechowski – Katedra Prawa Żywnościowego, Uniwersytet Warszawski
15:45 Rola Centrum Niemieckiego i Europejskiego Prawa Żywnościowego w doradzaniu polityce oraz
uczestnikom łańcucha żywnościowego
dr Katja Brzezinski – Dyrektor Zarządzający Centrum Badań Prawa Żywnościowego,
Uniwersytet w Bayreuth
16:00 Panel dyskusyjny: Prawo żywnościowe
Moderator: Tadeusz Wojciechowski
Prawnicy: dr Katja Brzezinski, r.pr. dr Michał Rudy – b. dyrektor Wydziału Prawnego Głównego
Inspektoratu Weterynarii, Kancelaria Prawna Result, r.pr. Michał Walczak – b. dyrektor Wydziału
Prawnego Głównego Inspektoratu Weterynarii, dr Paweł Wojciechowski
16:45 Dyskusja i zakończenie drugiego dnia Kongresu
19:00 Gala Liderzy Jakości Żywności – redakcja „Bezpieczeństwa i Higieny Żywności”
DZIEŃ III (17.03.2015)
9:30 Otwarcie trzeciego dnia Kongresu
9:40 Globalne wyzwania związane z produkcją i eksportem żywności
prof. Bogdan Klepacki – Prorektor ds. Dydaktyki SGGW, Kierownik Zakładu Ekonomiki i Inżynierii
Logistyki WNE SGGW
9:50 Aspekty ekonomiczne zagospodarowania odpadów opakowaniowych
Tadeusz Pokrywka – Prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysłu Spożywczego i Opakowań
10:00 Rola centrów kompetencji w globalnych łańcuchach owoców i warzyw
prof. Georg Noga – Naczelnik Wydziału Nauk Ogrodniczych Uniwersytetu w Bonn
10:30 Panel dyskusyjny: Ekonomia
Moderator: prof. dr hab. Bogdan Klepacki
prof. dr hab. Andrzej Kowalski – Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
prof. Georg Noga, Tadeusz Pokrywka
11:15 Przerwa kawowa
11:45 Standardy IFS narzędziem rozwoju biznesu
Marek Marzec – Przedstawiciel IFS CEE
12:00 Ścieżka kwalifikacji zawodowej „Młodszy Menadżer Jakości”
dr Susanne Lehnert – Uniwersytet w Bonn (Niemcy), dr Sebastian Jarzębowski – Koordynator
Klastra Innowacji w Agrobiznesie
12:30 Certyfikacja personelu
Danuta Orleańska – Kierownik Ośrodka Doskonalenia Kompetencji Personelu w Polskim Centrum
Badań i Akredytacji
12:45 Panel dyskusyjny: Standardy jakości
Moderator: Marek Marzec
Maria Andrzej Faliński – Dyrektor Genralny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji,
dr Sebastian Jarzębowski, dr Susanne Lehnert, Danuta Orleańska13:30 Europejski standard pest control
Tadeusz Wojciechowski – Prezes Polskiej Federacji Pest Control
13:45 Pestycydy – zagrożenie chemiczne
Maciej Majewski – FreshMazovia.com
14:00 Panel dyskusyjny: Mikrobiologia i higiena – zagrożenia i ocena ryzyka
Maciej Majewski, Tadeusz Wojciechowski
14:45 Rola Platformy Zarządzania Łańcuchem Chłodniczym – transfer wiedzy, prewencja zagrożeń
mikrobiologicznych oraz strat żywności
dr hab. Judith Kreyenschmidt – Instytut Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet w Bonn (Niemcy)
15:15 Dyskusja i zakończenie Kongresu



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę