Biuro Promocji Jakości zaprasza na II Międzynarodowy Kongres "Bezpieczeństwo żywności - zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw", który odbędzie się w dn. 15-17 marca 2015 r. w Auli Kryształowej SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie. Kongres jest organizowany przez Biuro Promocji Jakości i Klaster SGGW, we współpracy z Międzynarodowym Centrum Łańcucha Żywnościowego i sieci badawczej (FoodNetCenter Bonn) przy Uniwersytecie w Bonn oraz interdyscyplinarnymi przedsiębiorstwami.
PROGRAM
DZIEŃ I (15.03.2015)
16:00-17:00 Przyjazd i rejestracja uczestników
17:00-19:00 Sesja plenarna: Wymiana doświadczeń w zakresie zarządzania łańcuchem dostaw
Międzynarodowe Centrum Badań Żywnościowych Łańcuchów Dostaw (FoodNetCenter),
Uniwersytet w Bonn (Niemcy)
19:00 Kolacja
DZIEŃ II (16.03.2015)
9:00 Rejestracja uczestników
10:00 Rozpoczęcie drugiego dnia Kongresu
dr hab. Jarosław Gołębiewski – prof. SGGW, Dziekan Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW
prof. dr hab. Alojzy Szymański – Rektor SGGW
Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w trakcie potwierdzania)
10:15 Rola Klastra Innowacji w Agrobiznesie jako platformy spotkań nauki z biznesem
prof. dr hab. Henryk Runowski – Kierownik Klastra Innowacji w Agrobiznesie, Kierownik Katedry
Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw WNE SGGW
10:30 Zarządzanie jakością i ryzykiem w globalnych łańcuchach rolno-spożywczych
prof. Brigitte Petersen – Dyrektor Międzynarodowego Centrum Badań Żywnościowych
Łańcuchów Dostaw (FoodNetCenter), Uniwersytet w Bonn (Niemcy)
11:00 Nowe zadania i kompetencje IJHARS wynikające z ustawy o jakości żywności
prof. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
11:15 Rola Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorze nad bezpieczeństwem żywności
Marek Pirsztuk – Główny Lekarz Weterynarii
11:30 Traceability – identyfikowalność i możliwość śledzenia produktu, podstawowe narzędzie do
wycofania niebezpiecznej żywności z rynku
Iwona Zawinowska – Naczelnik Wydziału Bezpieczeństwa Żywności, Główny Inspektorat Weterynarii
11:45 Analiza i zarządzanie ryzykiem
prof. dr Friedhelm Jaeger – Główny Lekarz Weterynarii landu Nordrhein-Westfalen, Niemcy
(Chief Veterinary Officer des Landes Nordrhein-Westfalen)
12:00 Panel dyskusyjny: Nadzór nad bezpieczeństwem żywności, podział kompetencji między
odpowiedzialnymi jednostkami – doświadczenia polskie i europejskie
Moderator: Tadeusz Wojciechowski – redaktor naczelny „Bezpieczeństwa i Higieny Żywności”
prof. dr Friedhelm Jaeger, prof. Stanisław Kowalczyk, prof. Brigitte Petersen, Marek Pirsztuk
12:45 Przerwa kawowa
13:15 Road to the biobased economy: the rule of food challenges and perspectives
Christian Patermann – Dyrektor programu „Biotechnologia, rolnictwo, żywność”,
Dyrekcja ds. badań naukowych Komisji Europejskiej
13:30 Zarządzanie i komunikowanie ryzyka
Justyna Golonko – Polskie Radio
13:45 Panel dyskusyjny: Zarządzanie i komunikowanie ryzyka
Moderator: Marek Marzec – Przedstawiciel IFS CEE
Roman Jagieliński – b. wicepremier minister rolnictwa, właściciel Grupy Producentów Owoców
Roja, Christian Patermann, dr Czesław Siekierski – b. wiceminister rolnictwa, przewodniczący
Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Adam Tański – b. minister rolnictwa,
Prezydent Izby Zbożowo-Paszowej
14:30 Lunch
15:30 Wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności ze specjalnym uwzględnieniem
legislacji europejskiej
dr Paweł Wojciechowski – Katedra Prawa Żywnościowego, Uniwersytet Warszawski
15:45 Rola Centrum Niemieckiego i Europejskiego Prawa Żywnościowego w doradzaniu polityce oraz
uczestnikom łańcucha żywnościowego
dr Katja Brzezinski – Dyrektor Zarządzający Centrum Badań Prawa Żywnościowego,
Uniwersytet w Bayreuth
16:00 Panel dyskusyjny: Prawo żywnościowe
Moderator: Tadeusz Wojciechowski
Prawnicy: dr Katja Brzezinski, r.pr. dr Michał Rudy – b. dyrektor Wydziału Prawnego Głównego
Inspektoratu Weterynarii, Kancelaria Prawna Result, r.pr. Michał Walczak – b. dyrektor Wydziału
Prawnego Głównego Inspektoratu Weterynarii, dr Paweł Wojciechowski
16:45 Dyskusja i zakończenie drugiego dnia Kongresu
19:00 Gala Liderzy Jakości Żywności – redakcja „Bezpieczeństwa i Higieny Żywności”
DZIEŃ III (17.03.2015)
9:30 Otwarcie trzeciego dnia Kongresu
9:40 Globalne wyzwania związane z produkcją i eksportem żywności
prof. Bogdan Klepacki – Prorektor ds. Dydaktyki SGGW, Kierownik Zakładu Ekonomiki i Inżynierii
Logistyki WNE SGGW
9:50 Aspekty ekonomiczne zagospodarowania odpadów opakowaniowych
Tadeusz Pokrywka – Prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysłu Spożywczego i Opakowań
10:00 Rola centrów kompetencji w globalnych łańcuchach owoców i warzyw
prof. Georg Noga – Naczelnik Wydziału Nauk Ogrodniczych Uniwersytetu w Bonn
10:30 Panel dyskusyjny: Ekonomia
Moderator: prof. dr hab. Bogdan Klepacki
prof. dr hab. Andrzej Kowalski – Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
prof. Georg Noga, Tadeusz Pokrywka
11:15 Przerwa kawowa
11:45 Standardy IFS narzędziem rozwoju biznesu
Marek Marzec – Przedstawiciel IFS CEE
12:00 Ścieżka kwalifikacji zawodowej „Młodszy Menadżer Jakości”
dr Susanne Lehnert – Uniwersytet w Bonn (Niemcy), dr Sebastian Jarzębowski – Koordynator
Klastra Innowacji w Agrobiznesie
12:30 Certyfikacja personelu
Danuta Orleańska – Kierownik Ośrodka Doskonalenia Kompetencji Personelu w Polskim Centrum
Badań i Akredytacji
12:45 Panel dyskusyjny: Standardy jakości
Moderator: Marek Marzec
Maria Andrzej Faliński – Dyrektor Genralny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji,
dr Sebastian Jarzębowski, dr Susanne Lehnert, Danuta Orleańska13:30 Europejski standard pest control
Tadeusz Wojciechowski – Prezes Polskiej Federacji Pest Control
13:45 Pestycydy – zagrożenie chemiczne
Maciej Majewski – FreshMazovia.com
14:00 Panel dyskusyjny: Mikrobiologia i higiena – zagrożenia i ocena ryzyka
Maciej Majewski, Tadeusz Wojciechowski
14:45 Rola Platformy Zarządzania Łańcuchem Chłodniczym – transfer wiedzy, prewencja zagrożeń
mikrobiologicznych oraz strat żywności
dr hab. Judith Kreyenschmidt – Instytut Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet w Bonn (Niemcy)
15:15 Dyskusja i zakończenie Kongresu
5942324
1