Prawie 6000 osób, 345 wystawców z 35 różnych krajów uczestniczyło w jednej z największych imprez branży spożywczej. Piąta edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów oraz Usług Gastronomicznych i Hotelarskich IFE POLAND 2007 odbyła się w dniach 16 - 18 maja 2007 r. w warszawskiej hali EXPO XXI. W tym roku po raz pierwszy została również zorganizowana I edycja Międzynarodowych Targów branży HoReCa. Jak co roku przyznano nagrody i wyróżnienia za Najlepszy Produkt targów IFE POLAND 2007.
W tym roku targi przyciągnęły tłumy zwiedzających i liczne grono wystawców. Niemal 6000 osób z 35 różnych krajów odwiedziło piątą już edycję targów IFE POLAND 2007, na której 345 wystawców z 25 krajów prezentowało swoje wyroby. Wystawcy reprezentowali m.in. Austrię, Belgię, Bułgarię, Kanadę, Chiny, Ekwador, Egipt, Francję, Niemcy, Grecję, Węgry, Włochy, Irlandię, Litwę, Holandię, Rosję, Szkocję, Hiszpanię, Sri Lankę, Tajwan, Tunezję, Turcję, Wielką Brytanię oraz Polskę.
Uroczystego otwarcia targów i przecięcia wstęgi w dniu 16 maja dokonali Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Piotr Rybiński, Prezes Izby Gospodarczej „Polskie Mięso” Witold Choiński, Ambasador Niemiec Reinhard Schweppe, Ambasador Kanady David Preston, Radca Handlowy Ambasady Kanady Roger Belanger, Ambasador Ekwadoru Fernando Flores, Ambasador Grecji Pantelis Carcabassis oraz Konsul Ambasady Grecji Niki Kamba.
Partnerami tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów oraz Usług Gastronomicznych i Hotelarskich IFE POLAND 2007 było 10 czołowych branżowych stowarzyszeń, oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Polskie Mięso oraz Stowarzyszenie Mrożonej Żywności. W targach wzięły także udział zagraniczne Stowarzyszenia, które miały okazję zaprezentować się w Pawilonach Narodowych: CMA (Niemcy), Austrian Federal Economic Chamber, Sopexa (Francja), AMC (Węgry), Pawilon Włoski, CRCI (Francja), Hepo (Grecja), Pawilon Ambasady Kanady , Pawilon Tunezyjski (CEPEX), Pawilon Wielkiej Brytanii, Pawilon Irlandzki (LMC)
Nowością tegorocznych targów IFE POLAND 2007 była pierwsza edycja imprezy targowej dla sektora HoReCa - HOSPITALITY POLAND 2007, prezentująca światowe trendy w branży gastronomicznej. Udział w tym sektorze wzięło liczne grono wystawców, producentów sprzętu i urządzeń do hoteli i restauracji.
W wydzielonej na targach IFE POLAND 2007 specjalnej Strefa Degustacji, można było codziennie uczestniczyć w interesujących wykładach, komentowanych degustacjach, a przede wszystkim kosztować niezliczonej ilości francuskich, włoskich, hiszpańskich czy węgierskich win. Atrakcją tegorocznej edycji targów IFE POLAND był konkurs dla zwiedzających, w którym wygrać było można m.in. samochód FIAT SCUDO, mikser KitchenAid oraz nagrody od firmy Tom-Gast.
Jak co roku podczas targów odbył się także konkurs na najlepszy produkt prezentowany w Strefie Absolutnych Nowości, w której 20 wystawców zaprezentowało najnowsze produkty, mające swoją premierę krótko przed lub na samych targach. Konkurs pod Patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został rozstrzygnięty drugiego dnia targów, 17 maja b.r., w Hotelu Jan III Sobieski podczas uroczystej Gali Wystawców. Nagrody wręczał Sebastian Filipek-Kaźmierczak Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Puchar Wicepremiera Biura Rady Ministrów i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi V Międzynarodowych Targów Żywności , Napojów i Usług Gastronomicznych i Hotelarskich IFE POLAND 2007 otrzymały ZAKŁADY MIĘSNE OLEWNIK BIS ŚWIERCZYNEK za linię wyrobów pieczonych (szynka, boczek, schab, karkówka, kiełbasa).
Złote medale otrzymali:
- HORTINO ZPOW Leżajsk Sp. z o.o. za Warzywa z tortellini w sosie pieczarkowym
- POLTINO, Jawo Sp. z o.o. za Naleśniki z serem,
- Spółdzielcza Grupa P.O. " Nasz Sad" za jabłka Ligol,
- Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A. za Kiełbasę Ostrołęcką,
- PMB S.A. za Kiełbasę kruchą z wędzarni,
- PPHU Duda – Bis za Kiełbasę Mnicha,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Peklimar za Kiełbasę Suchą z Soplicowa Marka- SOPLICOWO,
- ITALMEX WARSZAWA Sp. z o.o. za Olej z pestek dyni, - CD S.A. za Miód w kuferku lipowy i spadziowy, - Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" za serię miodów PREMIUM (wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, spadziowy, gryczany),
- JA-GO s. c. za Przepalanka beskidzka, Zakład Produkcji Spożywczej STEFAN SKWIERAWSKI za Zestaw: Nektar z żurawiny i żurawina-całe owoce w soku żurawinowym.
Przyznano także wyrożnienia firmom: Snackmaster GmBH za "Schwarmstedter Kartoffel-Taschen" Rosti-pockets, Instade Group Polska Sp. z o.o. za Przekąski "Bounce", Przekąska "Premium Protein Balls", QV Foods Ltd za Inspire Prepared Potatoes, Instade Group Polska Sp. z o.o. za Kolekcja herbat "teapigs", Herbata "Tung Ting Blue Tea", Satisfashion Sp. z o.o. za GMB Ginseng Coffee, Nobless Swiss Wine za Mauler Tradition Rose Demi-Sec, ITALMEX WARSZAWA Sp. z o.o. za ITALMEX WARSZAWA Sp. z o.o.
7559959
1