Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Góralski ser- czy padnie kolejny rekord Guinnessa?

23 lipca 2008
Już za 4 dni Kapela PIECZARKI wraz z miejscowymi bacami, w obecności mieszkańców Żywiecczyzny oraz turystów, po raz kolejny podejmą się nie lada wyzwania – będą wytwarzać największy ser góralski świecie! Jeśli się uda - rekord zostanie wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa! A wszystko to w ramach OscypekFest 2008, dwudniowej imprezy (26-27 lipca 2008 r.), podczas której zaplanowano wiele atrakcji zarówno dla amatorów uczty dla podniebienia, jak i koneserów muzyki.

    „Poprzez publiczne wytwarzanie największego sera góralskiego chcemy pokazać, wysiłek i trud, jaki bacowie wkładają w produkcję góralskich przysmaków” – mówi Paweł Pieczarka, organizator imprezy. Koalicja Marek Ziem Górskich jest po raz kolejny patronem merytorycznym tej imprezy.

Oscypek i bryndza podhalańska to góralskie sery, które zostały już zarejestrowane
w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Sery te mogą być wytwarzane na terenie niektórych gmin Podhala i Żywiecczyzny. Oscypek wzbogaca swoim aromatem wiele sałatek, jak na przykład: z ugotowaną czerwoną fasolą w stogu natki pietruszki, czy z rukoli w oliwie z dodatkiem soku z cytryny. Można go też smażyć i grillować.

Oscypki muszą być wytwarzane zgodnie ze specyfikacją zatwierdzoną przez Komisję Europejską. W chwili obecnej kilkunastu baców z Podhala i Żywiecczyzny jest w trakcie procesu uzyskania certyfikacji. Producent, który chce uzyskać certyfikację powinien
w pierwszej kolejności uzyskać akceptację bacówki przez Inspekcję Weterynaryjną pod kątem warunków produkcyjnych, następnie uzyskać pozytywną ocenę produkcji oscypków pod względem zgodności ze specyfikacją Państwowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Chroniona Nazwa Pochodzenia (ang. - Protected Designation of Origin – PDO) oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego:
pochodzącego z tego regionu, określonego miejsca lub kraju, oraz
którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna może być przypisana temu pochodzeniu geograficznemu, oraz  
którego produkcja lub przetwarzanie lub przygotowywanie mają miejsce na określonym obszarze geograficznym.

OscypekFest - 2008 jest organizowany już po raz trzeci. Program imprezy obejmuje m.in. wybory Miss OsypekFest 2008. Gwiazdami tegorocznej edycji oprócz gospodarza – kapeli PIECZARKI, będą m.in. zespoły Trubadurzy i Gang Marcela oraz hit sezonu 2008 – IVAN MLADEK  (Jozin z Bazin).

OscypekFest - 2008 to weekend poświęcony promocji nie tylko oscypka ale także wszystkich innych serów góralskich. Przy tej okazji organizatorzy i patroni wskazują również na uwarunkowania prawne związane z produkcją produktów tradycyjnych i regionalnych. Głównym sponsorem tego wydarzenia jest Grupa Żywiec S.A.

Tegoroczną imprezę patronatem merytorycznym ponownie objęła Koalicja Marek Ziem Górskich, a oprawę medialną zapewnia Dziennik Zachodni, TVP Katowice, Wirtualna Polska. Honorowy patronat został objęty przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Śląskiego, Burmistrza Miasta Żywiec oraz przez Starostę Powiatu Żywieckiego.

   

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę