Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Toruniu i Fundacja Agro-Wsparcie we Wróblach organizują cykl bezpłatnych szkoleń pn. „Gęsi hodujesz – na tym zyskujesz”, których tematem będą warunki hodowli, żywienie, ochrona zdrowia i odchów gęsi oraz wartości kulinarne i odżywcze mięsa gęsiego.
Jak udało się nam dowiedzieć szkolenia te przeznaczone są dla osób zainteresowanych hodowlą gęsi w małych stadach, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i potencjalnych hodowców.
Celem projektu jest powrót do tradycji przyzagrodowego chowu gęsi dla potrzeb rynku lokalnego, uatrakcyjnienie oferty gastronomicznej restauracji, gospód i gospodarstw agroturystycznych poprzez wprowadzenie do menu potraw z gęsiny, zwiększenie potencjału producentów wytwarzających wyroby regionalne z gęsiny.
Program szkoleń
1000 – 10 10 Otwarcie szkolenia
1010 – 10 55 Charakterystyka gęsi owsianych - rasa Biała Kołudzka
11oo – 13 15 Warunki środowiska w odchowie gąsiąt
13 15 – 13 45 Obiad
13 45 – 14 45 Żywienie gęsi systemem gospodarczym (pasze treściwe, zielonki, pastwiska i nieużytki)
14 45 – 15 30 Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
15 30 Zakończenie