Forum wiejskiej turystyki z kuchnia regionalna w tle
10 kwietnia 2015
VII Międzynarodowym Targom Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2015 w Kielcach zgodnie już z kilkuletnią tradycja towarzyszył będzie równie 2- dniowy blok konferencyjno-warsztatowy. Odbędzie się on w Centrum Kongresowym Targów Kielce S.A. i rozpocznie się w przeddzień imprezy targowej, tj. w czwartek, 9 kwietnia 2015r., a w jego skład wejdzie: Konferencja ŚWIĘTOKRZYSKA KUŹNIA SMAKÓW w dn. 9 kwietnia 2015 r., FORUM TURYSTYKI WIEJSKIEJ I AGROTURYTYKI w dn. 9-10 kwietnia 2015 roku i Międzynarodowa Konferencja: TURYSTYKA WIEJSKA I AGROTURYSTYKA – NOWE PARADYGMATY DLA XXI WIEKU w dn. 10 kwietnia 2015 r.
Konferencja Świętokrzyska Kuźnia Smaków zaprezentuje, jak Szwajcarsko-Polski Program Współpracy zmienił województwo świętokrzyskie, pokaże rolę kuchni regionalnej i produktów lokalnych w rozwoju turystycznym regionu oraz produkt turystyczny oparty na dziedzictwie kulinarnym, jako jeden z rezultatów projektu ŚKS.
Forum Turystyki Wiejskiej służyć będzie wymianie doświadczeń z okresu programowania UE 2007-2013 dotyczących rozwoju turystyki wiejskiej, głównie w zakresie kompleksowej oferty, sieciowania produktów, klastrów i innych kooperacji dla turystyki. Tematem dyskusji będą też możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w ramach nowej perspektywy finansowej UE 2014 – 2020.
Natomiast podczas międzynarodowej konferencji Turystyka wiejska i agroturystyka – nowe paradygmaty dla XXI wieku będzie okazja porozmawiać o tym, jak tworzyć nową jakość turystyki charakteryzującą się spójnością i komplementarnością obszaru.
Opracował: Obi oba