W dniu 10 pazdziernika 2003 r. o godz. 15.00 w czasie trwania Miedzynarodowych Targów Rolniczych „Polagra Farm” 2003 w Poznaniu, odbedzie sie uroczysty Final III edycji Krajowego Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, którego organizatorami sa: Redakcja Dwutygodnika „Modna Gospodyni”, Fundusz Wspólpracy - Projekt „Agro-Smak” oraz Redakcja Rolna Pierwszego Programu Polskiego Radia.
Podsumowanie konkursu oraz uroczystosc wreczenia honorowych nagród „Perla 2003” odbedzie sie w pawilonie nr 19.
Imprezie towarzyszyc bedzie wystawa nagrodzonych produktów. W Pawilonie Regionów znajdzie sie ponad 60 stoisk producentów unikatowych produktów regionalnych z calej Polski. Beda chleby, sery, miody, wedliny, przetwory owocowe i warzywne oraz rozmaite napoje: soki, nalewki, piwo, regionalne alkohole. Zaprezentowane zostana ciasta obrzedowe: kolacze, sekacze, placki weselne itp. Bedzie stoisko prezentujace produkty ze starych polskich ras zwierzat (jak m.in. jaja kur zielononózek kuropatwianych) oraz rodzimych odmian roslin uprawnych (m.in. stare odmiany jablek i sliwek). Ekspozycje ogladac mozna w Pawilonie Regionów, nr 26 - I pietro. Ekspozycja zorganizowana zostala w ramach III edycji Krajowego Konkursu „Nasz kulinarne dziedzictwo”.
O godz. 14.00, w czasie trwania Targów, w pawilonie nr 26, odbedzie sie równiez konferencja prasowa poswiecona III edycji Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” oraz publicznej prezentacji ekspertyzy omawiajacej stan przygotowania Polski do wprowadzenia ochrony rodzimych produktów zywnosciowych. Ekspertyza pt. „Mozliwosci i koniecznosc przyjecia przez Polske procedur rejestracji zastrzezonych znaków dla produktów spozywczych ” opracowana zostala przez: prof. dr hab. Malgorzate Duczkowska-Piasecka oraz Marka Gasiorowskiego w ramach realizacji Polsko-Amerykanskiego Projektu Rozwoju Produktów Lokalnych „Agro-Smak”.
Serdecznie zapraszamy