W weekend 24-25 sierpnia w Grucznie odbędzie się VIII edycja Festiwalu Smaku. Jest to wielkie w kujawsko - pomorskim święto smakoszy, miłośników kuchni regionalnej oraz prawdziwego, naturalnego i tradycyjnego . W trakcie imprezy organizowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły pod auspicjami Slow Food Polska będzie można nie tylko spróbować , ale również kupić produkty regionalne i lokalne , a wśród nich smaczne powidła śliwkowe ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna oraz miód od pszczelarzy z kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy.
Odbędą się również cztery konkursy promujące wytwórców najlepszych produktów i potraw regionalnych – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Turniej Carvingu” oraz „Turniej Kucharzy”. Jak zapowiadają organizatorzy przewidziane są także pokazy pracy maszyn rolniczych i psów pasterskich, koni pociągowych oraz koncerty i liczne konkursy dla uczestników Festiwalu z atrakcyjnymi nagrodami.