Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Festiwal Serów i twarogów w Olsztynie

3 grudnia 2015
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie  wspólnie z Krajowym Związkiem  Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie w dniach 13 – 14v września 2014 roku organizuje w Hotelu Omega w Olsztynie  Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Celem Festiwalu, który współfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka  jest zaprezentowanie szerokiej rzeszy konsumentów serów i twarogów, produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski.

W programie przeznaczonym dla publiczności przewidziane są takie atrakcje jak miedzy innymi wybór serowego i twarogowego króla czyli dwudniowy konsumencki konkurs, na najlepszy ser i twaróg prezentowany przez wystawców festiwalu czy  uczta serowa czyli pokazy i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy m.in. Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem i innych wystawców Festiwalu.

Ponadto   stoisko eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z autorytetami z zakresu serowarstwa i żywienia człowieka z Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, uzyskasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania i zagadnienia dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, doboru wina do sera itd.,  uliczka młodych seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie,   laboratorium sera i twarogu , czyli wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości,   architekci serowarstwa czyli aktywny udział dzieci w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym będą badać mleko, produkować ser i masło, poznają sprzęt i stosowane dodatki technologiczne oraz wiele jeszcze innych atrakcji zarówno dla dzieci jak i dorosłych.






POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę