Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wspólnie z Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie w dniach 13 – 14v września 2014 roku organizuje w Hotelu Omega w Olsztynie Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Celem Festiwalu, który współfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka jest zaprezentowanie szerokiej rzeszy konsumentów serów i twarogów, produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski.
W programie przeznaczonym dla publiczności przewidziane są takie atrakcje jak miedzy innymi wybór serowego i twarogowego króla czyli dwudniowy konsumencki konkurs, na najlepszy ser i twaróg prezentowany przez wystawców festiwalu czy uczta serowa czyli pokazy i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy m.in. Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem i innych wystawców Festiwalu.
Ponadto stoisko eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z autorytetami z zakresu serowarstwa i żywienia człowieka z Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, uzyskasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania i zagadnienia dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, doboru wina do sera itd., uliczka młodych seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, laboratorium sera i twarogu , czyli wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości, architekci serowarstwa czyli aktywny udział dzieci w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym będą badać mleko, produkować ser i masło, poznają sprzęt i stosowane dodatki technologiczne oraz wiele jeszcze innych atrakcji zarówno dla dzieci jak i dorosłych.