W dniach 7–9 listopada 2014 roku w Krakowie Slow Food organizuje Terra Madre – Slow Food Festival czyli spotkanie rolników , szefów kuchni i naukowców zajmujących się rolnictwem, przetwórstwem oraz gastronomią podczas którego pokazywać oni będą konsumentom, czym jest jakościowe i zdrowe jedzenie i czym jest życie rolnika i hodowcy.
– Chcemy, by Terra Madre – Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów – informuje dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.
Jak podkreślają organizatorzy Terra Madre – Slow Food Festival to okazja, by w jednym miejscu spróbować świeżej gęsiny, serów zagrodowych, dojrzałej wołowiny i soczystej jagnięciny, ryb bałtyckich i słodkowodnych, miodów, doskonałego pieczywa i słodyczy przygotowanych zgodnie z tradycją cukierniczą.