W ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” samorząd województwa kujawsko – pomorskiego w dniach 10 – 11 listopada organizuje w Przysieku Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny.
W programie Festiwalu zaplanowano liczne pokazy i warsztaty kulinarne, zabawy i konkursy dla najmłodszych, degustacje tradycyjnych potraw z gęsiny.
Organizatorzy zaplanowali też 10 listopada wykład prof. Jean Pierre Williot z Tours między innymi na temat historii gęsiny i zwyczajów związanych z jej spożywaniem w dniu św. Marcina.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku, który jest szczytem akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”: jest to największy jarmark gęsiny w Polsce.
Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Miejsce: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
10 XI PROGRAM
9.00 Początek pierwszego dnia Festiwalu, komunikaty, zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci
10.00 Ryszard Kamiński i Aleksandra Gajos, "Krótki łańcuch między hodowcą a konsumentem" - panel dyskusyjny o przyzagrodowym chowie gęsi
10.30 Mariusz Kosiński, szef kuchni minibrowaru restauracyjnego Jan Olbracht w Toruniu, "Gęś faszerowana po toruńsku" - prezentacja kulinarna
11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy
11.00 "Wyluzowani dziennikarze luzują gęsi", turniej prowadzi Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego
11.30 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show
12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci
12.30 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show
13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy
13.00 Jean Pierre Williot (Francja), „Gęś. Od świętomarcińskiego dzielenia się do kulinarnego dziedzictwa” - wykład
14.00 Karol Okrasa, "Okrasa robi okrasę" - cooking show
15.00 Biesiada przy muzyce na żywo, zespół Toruniacy
16.00 Zakończenie programu
Ponadto w przerwach programu:
Konkursy z nagrodami
Muzyka na żywo
Warsztaty rzeźbiarskie dla dzieci
Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu minitężni
11 XI PROGRAM
9.00 Początek drugiego dnia Festiwalu, komunikaty zapowiedzi, przedstawienie programu dnia
10.00 Piotr Lenart, Rozbiór tuszki gęsiej i wykorzystanie jej elementów - prezentacja kulinarna
10.00 Turniej kulinarny szkół gastronomicznych
10.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci
11.00 Prezentacja Gęsinowego szlaku kuliarnego, Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna
11.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy
11.30 Halina Bielińska, "Biała dama z Kołudy oraz inne, dawne rasy gęsi" - prezentacja
12.00 Akademia Kulinarna Sadkiewicz, "Dzieci rządzą w kuchni", warsztaty kulinarne dla dzieci
12.30 Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera w hotelu Copernicus w Toruniu, "Nowoczesne podejście do gęsiny" - prezentacja kulinarna
13.00 Dariusz Pudełko, "Geocaching jako przykład dodatkowej oferty gospodarstwa agroturystycznego" - prezentacja
13.00 Aktorzy teatru Baj Pomorski, Warsztaty artystyczne dla dzieci, występy
13.30 Paweł Wiśniewski i Paweł Sulski, "Wszystko o gęsich podrobach" - prezentacja kulinarna
14.00 Polskie pieśni patriotyczne, występ chóru PRO NOBIS z Janikowa
15.00 Biesiada przy muzyce na żywo
16.00 Zakończenie programu
Ponadto w przerwach programu:
Konkursy z nagrodami
Muzyka na żywo
Warsztaty rzeźbiarskie dla dzieci
Pokaz tradycyjnego warzenia soli ciechocińskiej oraz zasad funkcjonowania tężni na modelu mini tężni
9306487
1