Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Festiwal Chlebów Świata w Warszawie

13 marca 2015
Dziś tj. 13 marca o godzinie 14.15 w gmachu Zespołu Szkół im. Władysława Grabskiego odbędzie się uroczyste otwarcie II edycji Festiwalu Chlebów Świata. W uroczystości swój udział zapowiedział wicepremier Janusz Piechocinski.
Jak zapowiadają organizatorzy – Stowarzyszenie  Polskich  Mediów , nowością tegorocznej edycji Festiwalu  będą Laboratoria Piekarnicze, które będą realizowane w  salach lekcyjnych.
Odwiedzając te "laboratoria piekarnicze" można będzie  między innymi poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, abilność piekarzy z Armenii, Chin, Libanu, Indonezji, Syrii i wiele jeszcze innych atrakcji związanych z produkcją chleba.
Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z PIEKARNI DOMOWEJ
oraz ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu a także Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka.
W salach lekcyjnych zamienionych na LABORATORIA PIEKARNICZE, będzie można poznać sposoby przygotowania: lawasz, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa,  ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Armenii,  Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę