Dziś tj. 13 marca o godzinie 14.15 w gmachu Zespołu Szkół im. Władysława Grabskiego odbędzie się uroczyste otwarcie II edycji Festiwalu Chlebów Świata. W uroczystości swój udział zapowiedział wicepremier Janusz Piechocinski.
Jak zapowiadają organizatorzy – Stowarzyszenie Polskich Mediów , nowością tegorocznej edycji Festiwalu będą Laboratoria Piekarnicze, które będą realizowane w salach lekcyjnych.
Odwiedzając te "laboratoria piekarnicze" można będzie między innymi poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, abilność piekarzy z Armenii, Chin, Libanu, Indonezji, Syrii i wiele jeszcze innych atrakcji związanych z produkcją chleba.
Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z PIEKARNI DOMOWEJ
oraz ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu a także Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka.
W salach lekcyjnych zamienionych na LABORATORIA PIEKARNICZE, będzie można poznać sposoby przygotowania: lawasz, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Armenii, Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.