Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Europejskie Forum Młodych Rolników

8 października 2008
W dniach 9–12 października 2008 roku    w Hotelu Ossa koło Rawy Mazowieckiej  Urząd Marszałkowski w Łodzi wspólnie z Izba Rolniczą Województwa Łódzkiego organizuje II Europejskie Forum Młodych Rolników.
- II Europejskie Forum Młodych Rolników to impreza promująca dorobek polskiego i regionalnego rolnictwa na arenie europejskiej. Jej celem jest wymiana doświadczeń oraz dobrych praktyk w zakresie wspierania innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie, a także poszerzanie wiedzy fachowej oraz nawiązywanie kontaktów na płaszczyźnie samorządowej i branżowej – mówi Andrzej Górczyński, prezes  IRWŁ

Program
Dzień I  (9 października 2008)
12.00 –15:00  Przyjazd uczestników, zakwaterowanie
15:00 –17:00  Obiad (Sala Kryształowa)
16:45 – 17:00 Koncert
17:00 –18:30  Oficjalne otwarcie Forum – Włodzimierz Fisiak - Marszałek Województwa Łódzkiego
                       Wystąpienia gości oficjalnych
                      (Sala Amfiteatralna)
18:30 –19:00 Koncert (Sala Amfiteatralna)
20:30 –21.30 Kolacja – wystąpienie Marszałka Województwa Łódzkiego – (Sala Kryształowa)

Dzień II (10 października 2008)
07:00 –09:00 Śniadanie (Restauracja Kalwados)    
09:30 –10.30 Wykład inauguracyjny
                                      Temat: „Zasada wzajemnej zgodności (cross compliance)”
                                      Wykł. Zofia Krzyżanowska Radca Generalny w randze Ministra, MRiRW
10.30 –10.50 Przerwa kawowa
10.50 –12.00 II część wykładu, dyskusja  
12:30 –14:00 Obiad  (Sala Kryształowa)
14:15 –18:00 Warsztaty w grupach 20 - 30 osobowych
    I Grupa – bydło
    Temat: „Aktualne problemy w rozrodzie bydła”
    Wykł. Prof. dr hab. Zygmunt Wrona
    Zakład Andrologii i Biotechnologii Rozrodu Katedra Kliniki Rozrodu Zwierząt
    Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
    II Grupa – trzoda chlewna
    Temat I: „Wpływ globalizacji na hodowlę i produkcję trzody chlewnej”
    Temat II: „Nowe ważne ekonomicznie choroby trzody chlewnej”
    Wykł. Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
                                       Państwowy Instytut Weterynarii – Państwowy Instytut Badawczy w  Puławach
    III Grupa – sadownictwo
    Temat: „Wyzwania dla producentów owoców w Europie, w kontekście
    postępujących zmian na globalnym rynku”
    Wykł. dr inż. Krzysztof Zmarlicki
    Kierownik Pracowni Ekonomiki i Marketingu
                                       Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
    IV Grupa – rośliny energetyczne
    Temat: „Energia odnawialna i możliwości pozyskiwania surowców”
    Wykł. Prof. Mieczysław Grzesik
    Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach

19:00 –21:00 Kolacja (Karczma Ułańska) 

Dzień III (11 października 2008)
07:00 –09:00 Śniadanie (Restauracja Kalwados)
09:30 –16:00 Wyjazdy Grup do gospodarstw rolnych:
    I Grupa – bydło
    Odwiedzane gospodarstwo:
    Państwa Kubiaków
    Sulmów 22
    gmina Goszczanów
                                       Obiad w zabytkowym Chateau Małków – zwiedzenie i opowieść o  historii dworku
    II Grupa – trzoda chlewna
    Odwiedzane gospodarstwo:
    Tomasza Sołtyszewskiego
    Gosławice
                  Obiad w zabytkowym Pałacu Walewice
        zwiedzania Pałacu oraz  Stadniny  Koni
    III Grupa – sadownictwo
    Odwiedzane gospodarstwo:
    Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
                  Obiad w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
                  Zwiedzanie Katedry w Łowiczu
    IV Grupa – rośliny energetyczne
    Odwiedzane gospodarstwo    Krzysztofa Krzywickiego
    Topola Królewska
                     Oraz obiekty infrastruktury wykorzystujące energię odnawialną
                  Obiad w Parzęczewie
                  Zwiedzanie Zamku w Łęczycy oraz Kolegiaty w Tumie

17:30 –  Przyjazd do Ogrodów Letnich Inter Solar Buczek 26 koło Brzezin,    
             Jarmark produktów tradycyjnych (możliwość degustacji i zakupu produktów)
                         18:00 -  Kolacja –  Pieczenie wołu
        
Dzień IV (12 października 2008)
07:00 –09:00 Śniadanie (Restauracja Kalwados)
09:00 –12:00 Podsumowanie Forum, podziękowania za udział
od 12:00       Wykwaterowanie i wyjazd uczestników



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę