Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Elementarz kulinarny Kociewia

3 grudnia 2015
,,Pory roku na talerzu ‘’ to książka Krystyny Gierszewskiej , prezeski Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet i znanej na Pomorzu popularyzatorki regionalnych smaków   prezentująca potrawy regionalne jednego z pomorskich regionów – Kociewia.  Jak  informuje autorka pomysł wydanej pod koniec 2013 roku książki zrodził się  z chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu
Poradnik kulinarny ,,Pry roku na talerzu jak podkreśla Gierszewska ma przyczynić się do popularyzacji , utrwalenia i poniżenia cennych wartości kulinarnych  tego regionu Pomorza i stać się dla czytelników swoistym przewodnikiem , który przybliży zależności miedzy porami roku, świętami kościelnymi i ludowymi. Publikacja  ma być elementarzem po smakowitym Kociewiu, a proste i sprawdzone potrawy w niej zawarte – alternatywą dla wysoko  przetworzonej, sklepowej żywności.
- W książce znajda państwo przepisy na owe smaczne regionalne dania i pyszne ,,kuszki’’ przyrządzone w oparciu o recepty mojej babci, ciotek, a także moje. Potrawy i przetwory zawarte w tej publikacji w niezmienny sposób przygotowuje się również dziś , a surowce pozyskuje się głównie z własnej hodowli , z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów – mówi Krystyna Gierszewska.
Interesującym  urozmaiceniem książki ,,Pory roku na talerzu’’ są wspomnienia mieszkańców Kociewia oraz autorki, wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw. Udowadniają one jak zaznacza Gierszewska , że  kuchnia kociewska  wcale nie jest nudna , lecz nierozłącznie związana z codziennym życiem ludzi zamieszkujących ten region , a przepisy kryją wiedzę o całym ich życiu i życiu ich rodzin.
Publikacja  wydana  przez Wydawnictwo  ,,Bernardinem jest trzecią   już książką kulinarna poświęconą regionalnym smakom w dorobku  Krystyny Gierszewskiej. Autorka prowadzi również  stałą rubrykę kulinarną w dwutygodniku ,,Kociewski Kurier Tczewski oraz organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz lekcje kuchni regionalnej dla dzieci i młodzieży .
,,Ppry roku na talerzu dostępne są  na terenie całego kraju w sieci EMPIK. Życzymy ,,smacznej’’  lektury.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę