MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Elementarz kulinarny Kociewia

3 grudnia 2015
,,Pory roku na talerzu ‘’ to książka Krystyny Gierszewskiej , prezeski Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet i znanej na Pomorzu popularyzatorki regionalnych smaków   prezentująca potrawy regionalne jednego z pomorskich regionów – Kociewia.  Jak  informuje autorka pomysł wydanej pod koniec 2013 roku książki zrodził się  z chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu
Poradnik kulinarny ,,Pry roku na talerzu jak podkreśla Gierszewska ma przyczynić się do popularyzacji , utrwalenia i poniżenia cennych wartości kulinarnych  tego regionu Pomorza i stać się dla czytelników swoistym przewodnikiem , który przybliży zależności miedzy porami roku, świętami kościelnymi i ludowymi. Publikacja  ma być elementarzem po smakowitym Kociewiu, a proste i sprawdzone potrawy w niej zawarte – alternatywą dla wysoko  przetworzonej, sklepowej żywności.
- W książce znajda państwo przepisy na owe smaczne regionalne dania i pyszne ,,kuszki’’ przyrządzone w oparciu o recepty mojej babci, ciotek, a także moje. Potrawy i przetwory zawarte w tej publikacji w niezmienny sposób przygotowuje się również dziś , a surowce pozyskuje się głównie z własnej hodowli , z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów – mówi Krystyna Gierszewska.
Interesującym  urozmaiceniem książki ,,Pory roku na talerzu’’ są wspomnienia mieszkańców Kociewia oraz autorki, wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw. Udowadniają one jak zaznacza Gierszewska , że  kuchnia kociewska  wcale nie jest nudna , lecz nierozłącznie związana z codziennym życiem ludzi zamieszkujących ten region , a przepisy kryją wiedzę o całym ich życiu i życiu ich rodzin.
Publikacja  wydana  przez Wydawnictwo  ,,Bernardinem jest trzecią   już książką kulinarna poświęconą regionalnym smakom w dorobku  Krystyny Gierszewskiej. Autorka prowadzi również  stałą rubrykę kulinarną w dwutygodniku ,,Kociewski Kurier Tczewski oraz organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz lekcje kuchni regionalnej dla dzieci i młodzieży .
,,Ppry roku na talerzu dostępne są  na terenie całego kraju w sieci EMPIK. Życzymy ,,smacznej’’  lektury.


POWIĄZANE

Złoty Medal Chemii 2024 otrzymał Jan Kachnowicz z Wydziału Chemii na Uniwersytec...

Już 7 grudnia 2024 w drugim dniu Centralnych Targów Rolniczych w Warsaw Ptax Exp...

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę