Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ekogala 2007 w Rzeszowie

19 czerwca 2007
W Rzeszowie  odbyły się I  Krajowe Targi Żywności Ekologicznej.  Hala Podpromie gościła wystawców, głownie producentów żywności ekologicznej z całej Polski a także z Niemiec, Węgier, Słowacji i Ukrainy. Organizatorem imprezy była  Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Podkarpackie Stowarzyszenie Samorządu Terytorialnego oraz Ekogwarancja PTRE. Targi objęte zostały honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Podkarpackiego, Wojewody Podkarpackiego oraz Prezydenta Miasta Rzeszowa.

- Pomysł na zorganizowanie Ekogali zrodził się w wyniku uczestnictwa podkarpackich producentów żywności ekologicznej na Międzynarodowych Targach BioFach w Norymberdze. Zachęceni sukcesem targów BioFach, zorganizowali bliźniacze targi w Polsce. Wybór miejsca targów padł na Rzeszów, jako stolicy regionu w którym najwięcej jest gospodarstw ekologicznych – mówi Marcin Paluch z Biura Podkarpackiej Izby Rolniczej 

W trakcie dwudniowych targów zaprezentowało się przeszło 60 wystawców, głównie wytwórców produktów ekologicznych z naszego regionu. Jak podkreśla Paluch na targach  nie mogło również  zabraknąć firm i instytucji działających na polu rolnictwa ekologicznego w tym Podkarpackiej Izby Rolniczej.
Podczas trwania targów odbyła się też  konferencja naukowa poświęcona problematyce rynku żywności ekologicznej  pt.: „Perspektywy rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce”.

artystycznych. Przed wejściem do hali targowej miał miejsce niewielki pokaz maszyn rolniczych.  
- I Krajowe Targi Żywności Ekologicznej – Ekogala 2007 były sprawdzianem popularności żywności wytworzonej metodami naturalnymi i według tradycyjnych receptur. Podkarpacie jest liderem w zmianie sposobu organizacji gospodarstw rolnych na produkcję ekologiczną, która może okazać się nową szansą rozwoju dla całego naszego regionu. W przyszłości Ekogala ma zadatki stać się niewątpliwym atutem naszego regionu oraz inwestycją w całe podkarpackie rolnictwo ekologiczne z korzyścią dla nas wszystkich – mówi  Marcin Paluch .



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę