Mimo kryzysu krajowi producenci żywności ekologicznej nie narzekają na brak zamówień. Choć eksport to w ich przypadku wciąż główne źródło dochodu cieszy fakt, że coraz chętniej po produkty ekologiczne sięgają także Polacy. Okazją do zakupów były największe w kraju targi żywności ekologicznej - Ekogala, zorganizowane w ten weekend w Rzeszowie. Po raz pierwszy wzięli w nich udział wystawcy z Gruzji i Brazylii.
Choć informacje gospodarcze ostatnio zdominował kryzys producenci ekożywności z Podkarpacia mają tej wiosny powody do zadowolenia. Na przykład nowalijki z upraw ekologicznych sprzedały się na pniu.
Producentów cieszy też, że coraz chętniej klienci sięgają po kolejne produkty ekologiczne, między innymi wędliny i pieczywo.
Widać natomiast coraz większe zainteresowanie produkcją żywności ekologicznej wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy szukają dopełnienia swojej oferty i dodatkowego źródła dochodu.