Podczas finału XV edycji wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów komisja konkursowa nominowała produkty i dania do ogólnopolskiej nagrody kulinarnej Perła 2015.
Spośród nominowanych prestiżową statuetkę w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy zdobyły:
Cydr - jabłecznik z Trzebnicy, Noel Henryk Nowakowski, Trzebnica
Piwo Sobótka Górka 16, Browarnia Sobótka Górka
Ser kozi goleszański, Adam Kudłaty, Goliszów
W kategorii najlepsze danie i potrawa regionalna:
Jagnięcina duszona z warzywami, Cynamonowa Kaffee Klub Doroty i Dariusza Słabickich z Radkowa.
Klucz do Polskiej Spiżarni dla Ośrodka
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu otrzymał nagrodę Klucz do Polskiej Spiżarni, którą Kapituła Krajowa przyznaje osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki Perły 2015 w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food zaplanowano na 20 września.