Już 8 i 9 czerwca Żnin zamieni się w polską stolicę grillowania. Przez cały weekend na plaży nad Jeziorem Żnińskim Małym odbywać się będą II Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ – Smoker 2013. Nie mogło na nich zabraknąć idealnie nadającej się na ruszt dobrej wołowiny QMP.
Jedną z wielu atrakcji przygotowanych w ramach obchodów 750-lecia miasta będą zawody kulinarne, których uczestnicy zmierzą się ze sobą w przyrządzaniu grillowych dań. Do konkursu na najlepszą grillowaną potrawę z mięsa wołowego wraz z kucharzami stanie wołowina QMP. Walczący o tytuł zwycięzcy w tej kategorii będą mogli przekonać się
o wyjątkowych właściwościach kulinarnych wołowiny produkowanej w systemie jakości QMP: jej miękkości, kruchości i łatwości obróbki. Wyniki kulinarnych starań 15 sześcioosobowych zespołów oceni profesjonalne jury, w skład którego wejdą członkowie Polish BBQ Association oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, osoby reprezentujące organizatora i sponsorów imprezy, a także przedstawiciele mediów.
Swojego zwycięzcę będzie również mogła wybrać publiczność grillowego święta. Uczestniczące w zmaganiach ekipy zawalczą bowiem o podniebienia widzów podczas Konkursu Kusiciela, gotując specjalnie dla osób, które przyjdą na żnińską plażę. Wśród serwowanych publiczności potraw znajdą się też dania bazujące na wołowinie QMP.
Dwudniowe święto stanie się również okazją do pogłębienia kulinarnej wiedzy. W Strefie Ognia na wszystkich zainteresowanych będą czekać kucharze, którzy podzielą się wypróbowanymi sposobami i przepisami na idealne mięso z grilla. Na pozostałych stoiskach będzie można spróbować zdrowej lokalnej żywności, poznać tajniki przygotowywania niezawodnych marynat, odkryć zalety poszczególnych metod termicznej obróbki, a także wybrać odpowiedni sprzęt do grillowania. Wieczorem na głównej scenie zagoszczą zaś prawdziwe muzyczne gwiazdy.
Organizatorem współfinansowanego ze środków unijnych wydarzenia jest Burmistrz Miasta Żnin. Honorowy patronat nad imprezą objął Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
System QMP (Quality Meat Program), wprowadzający ścisłe normy produkcji wysokogatunkowej wołowiny, został opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i uznany decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi za pierwszy polski system jakości mięsa wołowego. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość
i soczystość oraz łatwość obróbki. System QMP, umożliwiając precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji, gwarantuje również, że znakomity smak i stała jakość wołowiny produkowanej w jego ramach idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem.
9417181
1