Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dni przedsiębiorcy rolnego w Poznaniu

21 lutego 2008
Pod hasłem ,,zmiany na rynku wyzwaniem dla przedsiębiorczych rolników ‘’ w dniach 27 – 28 lutego w centrum kongresowym Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu odbędzie się IV edycja konferencji z cyklu  ,,Dni przedsiębiorcy rolnego’’ W obradach, których organizatorem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu oraz Niemieckie Towarzystwo Rolnicze – DLG uczestniczyć będą rolnicy z Polski i Niemiec, przedsiębiorcy, naukowcy, przedstawiciele administracji państwowej, doradcy.
- W trakcie dyskusji w grupach roboczych z doświadczonymi rolnikami i doradcami uczestnicy będą mieli okazję do pogłębienia interesujących ich tematów. Wspólna kolacja umożliwi kontynuację dyskusji w luźniejszej atmosferze.
Dzięki temu zainteresowani uczestnicy otrzymają niepowtarzalną okazję do zapoznania się z metodami, jakie stosują najlepsi oraz skorzystania z ich doświadczeń – mówi Agnieszka Mandziewska z DLG AgroFood Sp. z o.o.
Program konferencji
I dzień – 27 luty 2008 r.
godz. 13.00
1.Otwarcie konferencji
2.Kierunki zmian w rolnictwie: Świat, Europa, Polska – globalne trendy.
prof. Bogdan Klepacki – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
3.Międzynarodowy rynek zbożowy i jego wpływ na europejskie rolnictwo.
dr Christian Bickert - z-ca red. naczelnego magazynu DLG - Mitteilungen
4.Wpływ wysokich cen zbóż i roślin oleistych na gospodarstwa rolne.
Sytuacja na krajowym rynku zbóż oraz perspektywy jego rozwoju
Zbigniew Kaszuba – Krajowa Federacja Producentów Zbóż
godz.16.30
Dyskusja w grupach panelowych
OPTYMALNE INWESTOWANIE W PRODUKCJĘ
Grupa I PRODUKCJA ROŚLINNA
Dyskusje w grupie moderują:
- prof. Jan Kuś – Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach,
- Ewa Strzeszewska – Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Proponowane tematy do dyskusji:
1. Wzrost plonu i dochodu przez intensyfikację produkcji.
2. Zmianowanie zorientowane na maksymalizację zysku.
Wystąpienia rolników i doradców:
1. Rainer Launhardt – Sonnenhof Niemcy
2. Małgorzata i Zdzisław Gołaszewscy, Nowe Gumino, gmina Dzierzążnia
3. Monika i Michał Nowak, Henrykowo 1, gmina Środa Wielkopolska
4. Robert Korycki, Lulkowo 18
Grupa II – PRODUKCJA MLEKA
Dyskusje w grupie moderują:
- prof. Włodzimierz Nowak – Akademia Rolnicza w Poznaniu,
- Marek Nowacki – Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Proponowane tematy do dyskusji
1. System utrzymania i żywienia krów mlecznych a wydajność i dochodowość
2. Kwoty mleczne – gorset czy gwarancja stabilności.
Wystąpienia rolników i doradców
1. Katja Kunick – doradca rolniczy, Landberatung e.V., Düshornerstr. 25,
2. Jarosław Drogosz, Szymaki, gmina Płońsk
3. Henryk Olejniczak, Zamysłowo, gmina Stęszew,
4. Alfred Bajda, Niewierz, gmina Brodnica
GRUPA III – PRODUKCJA MIĘSA WIEPRZOWEGO
Dyskusję w grupie moderują:
- dr Tadeusz Blicharski – POLSUS
- Mariusz Tatka – Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Poznaniu
Proponowane tematy do dyskusji
1. Największe rezerwy tkwią w organizacji produkcji.
2. Strategia żywienia i sprzedaży w obliczu wysokich cen pasz.
Wystąpienia rolników i doradców
1. dr Heiner Wuesten - Saatzucht Steinach GmbH, Klockower Straße 11,
2. Wiesław Bobiński, Kołaki Wielkie, gmina Grudusk
3. Mirosław Wilczyk, Sroczewo 4, gmina Książ Wielkopolski
4. Zbigniew Splitt, Łasin Wybudowane, gmina Łasin
godz. 19.00 – kolacja
II dzień – 28 luty 2008 r.
godz.9.00
Przedstawienie wyników dyskusji pierwszego dnia i dyskusja plenarna
godz. 10.30
Dyskusja plenarna na temat
ZIELONA ENERGIA – KONKURENCJĄ DLA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
prowadzona przez Karola Bujoczka – redaktora naczelnego TOP AGRAR, poprzedzona krótkimi wystąpieniami na tematy:
1. Produkcja bioenergii w krajach UE:
Rozwój bioenergii - doświadczenia innych krajów
Wpływ na produkcję żywności.
Kiljan Hartman – kierownik projektów bioenergii DLG
2. Energia odnawialna w Polsce – szanse i bariery.
Piotr Gradziuk – Polskie Towarzystwo Biomasy
Benn Laursen - Poldanor S.A.
godz. 13:00 – podsumowanie i zakończenie
godz. 13.30 obiad


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę