O tym jak produkować marchew wysokiej jakości mogli się dowiedzieć uczestnicy ogólnopolskiej konferencji zorganizowanej z myślą o producentach marchwi 11 marca w Ożarowie Mazowieckim przez Bayer CropScienne i firmę Nunhems. Marchew jest bowiem powszechnie uważana przez konsumentów za bardzo atrakcyjne warzywo , ponieważ jest ważnym składnikiem zdrowej diety, smacznej i wyważonej pod względem wartości odżywczych. Walory te zapewniają szeroko rozpowszechnionym i całoroczny popyt na marchew . Dlatego warto ją uprawiać i zarażać rolników marchwiową pasją.
Z myślą o rolnikach – pasjonatach marchwiowej uprawy organizatorzy przygotowali bogaty program wykładów prowadzonych przez ekspertów z Polski i Holandii . W trakcie obrad była mowa między innymi o sposobach przechowywania marchwi , o jej ochronie przed chwastami czy chorobach przechowalniczych . Przedstawiony został również nowy program ochrony marchwi firmy Bayer CropSciennce na sezon 2014 oraz obowiązujące od tego roku zasady integrowanej ochrony owoców i warzyw.
Na uczestników konferencji czekały też punkty konsultacyjne w tzw. strefie ekspertów gdzie można było skorzystać z porady ekspertów Bayer CropSciene, Nunhems i Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Swoją ofertę handlową przedstawiały też firmy związane z produkcja i przetwórstwem marchwi. Na marchwiowej konferencji nie mogłozabraknąć też degustacji wyrobów z marchwi. Firma Nunhems przygotowała bardzo smaczne torciki marchwiowe a firma Marwit smaczne marchwiowe napoje i warzywne sałatki.