Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Desery i kawa na EuroGastro 2013

3 grudnia 2015
Nieodzownym elementem XVII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro jest sektor kawowy, a całości dopełniają pokazy cukiernicze. To ważne spotkanie branży HoReCa odbywa się jeszcze w piątek w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.

Organizator EuroGastro, firma MT Targi Polska, dba o to, aby ta impreza wystawiennicza była wydarzeniem obejmującym wszystkie istotne dla biznesu restauracyjnego i gastronomicznego elementy. Zgodnie z tym założeniem tradycyjnie już wyodrębniony będzie sektor kawowy. Poza nowościami produktowymi i sprzętowymi odbędą się także konkursy oraz pokazy baristyczne. Na targach nie zabraknie też części cukierniczej, w której każdego dnia będzie można poznać sposoby przyrządzania słodkości i deserów, a także posmakować cukierniczych specjałów.

Aromatyczne pokazy baristów
Sektor kawowy podczas Targów EuroGastro cieszy się dużym zainteresowaniem. Firma Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) przygotowała V Olimpiadę Kawy®. Odbędzie się ona pierwszego i drugiego dnia imprezy. Bariści zademonstrują swoje umiejętności w zakresie parzenia kawy w 4 konkurencjach: „Caffe latte i macchiato art”, „Coffee in Good Spirits”, „Espresso na czas”, a także „Cup Tasting”. Pierwsze 3 konkursy polegają na przygotowaniu jak największej liczby filiżanek określonych rodzajów kaw w ciągu 6 minut. Jury weźmie pod uwagę jednak nie tylko wynik liczbowy, ale przyznawać będzie również punkty za technikę przygotowania, wygląd i smak napoju. W konkurencji „Cup Tasting” w określonym czasie należy wybrać filiżankę kawy różnicą się od pozostałych dwóch.

22 marca zorganizowane zostaną z kolei V Mistrzostwa Polski „Cup Tasting”, skierowane do znawców smaku kawy. Zadaniem zawodników będzie wybranie filiżanki kawy spośród trzech, w których dwa napoje są takie same, a jeden parzony z innych ziaren. Wygra ten uczestnik, który w najkrótszym czasie wybierze najwięcej filiżanek z 8 zestawów. Zwycięzca mistorzstw „Cup Tasting” będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata WCE (World Coffee Events), które odbędą się w czerwcu br. w Nicei we Francji.

Cukiernicze pokazy mistrza
Jedną z osobistości świata kulinarnego, która odwiedzi Targi EuroGastro, będzie Tomasz Deker. W hali wystawienniczej zostanie zorganizowana mini kawiarnia, w której można będzie posmakować słodkości z cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier. Każdego dnia będą się odbywać pokazy sztuki cukierniczej, podczas których będzie można dowiedzieć się, jak wyróżnić lokal na tle konkurencji serwując efektowne i nieskomplikowane desery. Odwiedzający zobaczą jak zrobić trufle czekoladowe i mini czekoladki, które są pasującym dodatkiem do kawy. Będzie można także poznać tajniki szybkiego przygotowania wyjątkowych pralin, herbatników i ciasteczek, a także słodkości opartych na naturalnych produktach. Na deser natomiast mistrz zaprezentuje torty na wyjątkowe okazje.

Dogodny dojazd
Na targi będzie można dostać się pociągiem SKM oraz Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.

Dla przedstawicieli sektora gastronomicznego organizator przewidział 50% zniżki na bilet wstępu przy rejestracji online. Więcej informacji, regulaminy konkursów i formularze rejestracyjne www.eurogastro.com.pl/rejestracja.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę