Od kilku lat Polska Izba Mleka organizuje cykl konferencji pod nazwą „Fakty i mity o mleku”. Tegoroczne spotkanie odbyło się dnia 18 września br. w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.
Tematem przewodnim konferencji było mleko, jego walory, konieczność obecności mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i dorosłych oraz profilaktyka zdrowotna. W konferencji licznie uczestniczyło grono ponad 70 przedstawicieli przedszkoli, szkół i środowisk mleczarskich oraz urzędników, zaangażowanych w działania związane z profilaktyką zdrowia i zdrowego trybu życia. Ekspertami spotkania byli m. in. Agnieszka Maliszewska - Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, dr n. med. Tomasz Maciej Maksimowicz onkolog, Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. alergolog, pediatra Irena Białokoz–Kalinowska. Zaproszeni eksperci podkreślali jak duży wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ma mleko i przetwory mleczne.
Podczas konferencji uwypuklono potrzebę aktywności fizycznej i prawidłowego odżywiania, nie tylko w zapobieganiu niektórym nowotworom złośliwym, ale również w całym naszym życiu. Podkreślano duże znaczenie spożywania produktów zawierających wapń. Poruszony został również temat o składnikach zawartych w mleku i produktach mlecznych oraz ich wpływie na przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. Podczas spotkania można było usłyszeć o wpływie mass mediów na aktualne wybory konsumenckie w zakresie odżywiania, jak również o otyłości, zaburzeniach odżywiania, niedożywieniu zarówno wśród dorosłych jak i dzieci oraz odpowiedniej edukacji żywieniowej.
Podczas spotkania przekazano najważniejsze informacje na temat spożycia mleka, wskazując, że jest to produkt zdrowy, aktualny i polecany osobom aktywnym fizycznie ze względu na ważny aspekt zdrowotny i profilaktyczny. Jednym z pytań zadanych podczas prelekcji było „Pulchne dzieci” – duma babci czy zagrożenie zdrowia ? Nie zabrakło również informacji dotyczących ryzyka otyłości w wieku rozwojowym, co ma znaczny wpływ na wystąpienie otyłości w okresie dorosłym. Można było również poznać główne przyczyny podjadania i sposoby usprawiedliwiania się przez Polaków. Eksperci obecni na spotkaniu podkreślali jak ważną rolę odgrywa spożywanie nabiału w naszej diecie, sugerując świadomy wybór produktów, które spożywamy oraz wskazując, że produkty „light” wcale nie są zdrowe. Dużą wagę powinno się znowu przywiązywać do spożywania posiłków w gronie rodziny. Ponadto po licznych przeprowadzonych badaniach, stwierdzono zależności między spożywaniem mleka i produktów mlecznych a zachorowaniem na cukrzycę, redukcję ryzyka zespołu metabolicznego, otyłość, nadciśnienie tętnicze u dorosłych oraz występowaniem nowotworów.
Dzięki podjętym działaniom mamy szansę zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również pokazać im jak ważnym i cennym składnikiem jest mleko, które powinno znajdować się w ich codziennej diecie.
Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku” został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
6177475
1