Grupa miłośników mazurskiej kuchni będzie promować tradycyjne dania i napoje regionalne w niepraktykowany dotąd na Mazurach sposób: podczas rejsów po jeziorach. Pomysł imprezy "Rejsy po mazurskich smakach" już bije rekordy popularności.
Jak powiedziała PAP pomysłodawczyni imprezy i propagatorka mazurskiej kuchni Eulalia Paszkiewicz, która założyła nieformalną grupę znaną, jako Mazurska Akademia Smaku, "chodzi o rozpowszechnianie mazurskiej tradycyjnej kuchni".
"A że Mazury to jeziora, postanowiłam połączyć kuchnię i rejsy. Wymyśliłam, że zapakujemy się na statek i podczas rejsu będziemy smakować, ucztować, potem przystanek w porcie i znów na statek a tam oprócz jedzenia i picia - konkursy kulinarne" - powiedziała PAP Paszkiewicz i przyznała, że na pierwszy rej, który odbędzie się 8 czerwca już nie ma miejsc. Gdy pomysłodawczyni ogłosiła swój pomysł w internecie w mig na kulinarną wyprawę nadeszły zgłoszenia z Warszawy, Krakowa, czy Lublina.
Podczas pierwszego rejsu, który odbędzie się 8 czerwca na statku płynącym z Giżycka do Rydzewa odbędzie się konkurs nalewek. Robione własnoręcznie trunki przywiozą ze sobą gospodynie z całych Mazur, najlepsza zostanie uhonorowana nagrodą. Wśród smakoszy na statku będą m.in. autorka wielu książek kulinarnych Hanna Szymanderska, czy uchodzący za eksperta na polskim rynku w dziedzinie nalewek Hieronim Błażejak.
"Przy okazji konkursu trunków będziemy też smakować wypieki, np. mazurskiego kucha. To mało znane na Mazurach ciasto piecze się dwa razy po 10 minut. Jego smak nie jest porównywalny z żadnym innym znanym powszechnie ciastem" - przyznała Paszkiewicz.
W kolejnych rejsach, które odbędą się w lipcu i sierpniu Paszkiewicz chce promować mazurskie wypieki (w tym sękacze) i ryby (serwowane nie tylko w tradycyjny sposób, ale np., jako farsz do pierogów). Ponieważ pierwszy rejs cieszył się ogromnym zainteresowaniem Paszkiewicz chce, by na następne łatwiej się było dostać.
"Myślimy o tym, by imprezę urządzić np. na giżyckiej plaży, a rejsy trwały krócej, np. po 15 minut, tak by było ich więcej i więcej ludzi mogło skosztować na statku mazurskich specjałów" - przyznała PAP pomysłodawczyni.
Udział w imprezie "Rejsy po mazurskich smakach" miłośnicy mazurskiej kuchni finansują sami. Rejs dla uczestników konkursu będzie bezpłatny, osoby im towarzyszące będą musiały kupić bilet na statek.
9412844
1