Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chleby Świata

4 marca 2015
W dniach 13 – 15 marca w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie Stowarzyszenie Polskich Mediów organizuje II edycję Festiwali Chlebów Świata. Jego celem jest przede wszystkim promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz  różnorodności.
Jak informują organizatorzy II edycja Festiwalu będzie się składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych z różnych części świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.
W tym roku nowością będą Laboratoria Piekarnicze , , które będą realizowane w  salach lekcyjnych.
Odwiedzając je można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków czy  piekarzy z Armenii, Chin, Libanu, Indonezji i  Syrii.
Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z PIEKARNI DOMOWEJ
oraz ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu a także Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka.

W salach lekcyjnych zamienionych na Laboratoria Piekarnicze  , będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa,  ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Armenii,  Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę