W dniach 13 – 15 marca w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie Stowarzyszenie Polskich Mediów organizuje II edycję Festiwali Chlebów Świata. Jego celem jest przede wszystkim promocja chleba, pokazanie jego powszechności, oraz różnorodności.
Jak informują organizatorzy II edycja Festiwalu będzie się składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych z różnych części świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.
W tym roku nowością będą Laboratoria Piekarnicze , , które będą realizowane w salach lekcyjnych.
Odwiedzając je można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków czy piekarzy z Armenii, Chin, Libanu, Indonezji i Syrii.
Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z PIEKARNI DOMOWEJ
oraz ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu a także Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka.
W salach lekcyjnych zamienionych na Laboratoria Piekarnicze , będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Armenii, Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.
7407889
1