W Centrum Konferencyjnym Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie w dniach 11 – 12 czerwca odbędzie się Ogólnopolska Konferencja „Mikroorganizmy w służbie środowiska – rolnictwo”. Jej gospodarzem będzie Zenon Reszke, burmistrz Miasta i Gminy Błonie. Patronat nad konferencją przyjął EM – Word Polska i Kwadrat – Ekosystem. Udział w seminarium wezmą rolnicy z Mazowsza, oraz z całej Polski, przedstawiciele samorządów odpowiadających za rozwój rolnictwa i ochronę środowiska, przedstawiciele uczelni i instytucji badawczych, oraz zaproszeni goście z Niemiec.
Celem konferencji jest przedstawienie innowacyjnych możliwości uprawy gleby, roślin, oraz hodowli zwierząt w pełni respektujących prawa natury. Takie gospodarowanie ogranicza, bądź wypiera potrzebę stosowania nawozów sztucznych i radykalnie zmniejsza ilość stosowanych środków chemicznej ochrony roślin, oraz farmaceutyków w leczeniu zwierząt. Gwarantuje to uzyskiwanie zdrowej żywności.
- Kiedyś łatwiej było ocenić jakość żywności. Wystarczyło zdać się na swoje zmysły, by stwierdzić, czy wygląda na świeżą, czy ładnie pachnie, czy jest smaczna, czy ma odpowiednią twardość. Dojrzałość kapusty można było stwierdzić po dźwięku, jaki wydaje podczas opukiwania. Nowoczesny przemysł spożywczy doskonale potrafi zmylić nasze zmysły. Sztuczny zapach, np. truskawkowy pachnie i smakuje truskawką bardziej niż prawdziwa, żywa truskawka. Nie wiemy już, czy dzieje się tak dlatego, że truskawki nie smakują już tak, jak dawniej, czy dlatego, że nasz zmysł węchu i smaku przytępił się przez lata zjadania pożywienia sztucznie aromatyzowanego. Wciąż jednak posiadamy 5 zmysłów zawsze gotowych do kontroli, by strzec naszego zdrowia. Jeśli zależy nam na tym, żeby jeść naturalną i zdrową żywność, to z pewnością będziemy potrafili wyczuć subtelną różnicę między produktami ładnymi, lecz sztucznymi, a naturalnymi. Najwyższy czas zwracać uwagę na to, co jemy, a nade wszystko, w jakim środowisku przebywamy. W trosce o zdrowie nasze i przyszłych pokoleń o przyszłość Ziemi mamy pilny obowiązek powrócić do uszanowania praw natury, zaczynając od przywracania glebie jej pierwotnej siły rodnej i zdrowych, bo naturalnych metod produkcji żywności.
Konwencjonalna technologia stosowana dzisiaj w rolnictwie polskim i na świecie, nie zachowuje naturalnego porządku w przyrodzie. Postęp w rolnictwie zwiększa ilość dostępnej żywności, niestety bardzo często odbywa się to kosztem jej jakości. Równocześnie postęp ten stwarza wiele źródeł skażeń i degradacji środowiska, w tym szczególnie gleby. W następstwie chemizacji rolnictwa narasta problem degradacji gleby, która zatraca siłę rodną i mechanizmy naturalnej jej odnowy.
Innowacyjne rozwiązania, będące przedmiotem Konferencji, są szansą na poprawę stanu środowiska i produkcję zdrowej żywności. Opracowana przez obie firmy współorganizujące konferencję metoda KWADRANT-EkosystEM jest taką szansą. Metoda KWADRANT-EkosystEM jest dużym wydarzeniem na oczyszczalniach ścieków w tym na oczyszczalni ścieków w Błoniu, wysypiskach śmieci i kompostowniach dając realną szansę na rolnicze zagospodarowywanie komunalnych odpadów w tym osadów pościelowych – mówi Stanisław Kolbusz z Kwadrat Ekosystem.
6949784
1