W dniach 30.09-02.10.2021 odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych. Była to już trzecia edycja targów BioExpo w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie, który zgromadził 230 wystawców a Partner strategicznym została Polska Izba Żywności Ekologicznej (PIŻE) natomiast Partnerem Głównym targów - LIDL.
Najwięksi wystawcy tacy jak Lidl i Carrefour poszukiwali dostawców bio i eko żywności. Największe sieci handlowe w Polsce, kładą nacisk na certyfikowaną ekologiczną żywność, która jest odpowiedzią na potrzeby konsumenta. Coraz większa rzesza polskich klientów zwraca uwagę na zdrową i wolną od chemii, ekologiczną żywność. Chcemy być silni i zdrowi, więc chcemy się też zdrowo odżywiać, bo witalność i odporność na choroby czerpiemy przede wszystkim z tego co jemy, jaką mamy florę bakteryjną. Ciekawą ofertę zdrowych i naturalnych warzyw i suplementów przygotowała m. innymi firma Probiotics. Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko firmy Herbapol z Wrocławia ze zdrowymi herbatami oraz Jabłka Grójeckie. Wśród wystawców można było spotkać również producentów napoi, gospodarstwa ekologiczne, ekologiczną fermę drobiu oferującą jaka z wolnego wybiegu oraz tradycyjną piekarnię z ekologicznym pieczywem.
"Zakwasownia" to ciekawy projekt pięknie zaprezentował swoje produkty dla wegan i wegetarian, ciekawe stoisko zaprezentowały Charsznickie Pola Natury z hasłem "BIO 4YOU". Farma Świętokrzyska z żywnością organiczną prezentowała system dostarczania Bio żywności do domu. W sobotę 1 października na jej stoisku pojawił się Karol Okrasa. Ten znany kucharz i osobowość telewizyjna przygotował dla wszystkich odwiedzających niepowtarzalny pokaz kulinarny, bazujący na ekologicznych produktach zapewnionych przez Farmę Świętokrzyską. To była wyjątkowa możliwość dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni, aby podejrzeć tajniki gotowania od jednego z najbardziej cenionych w Polsce kulinarnych influencerów, a także zainspirować się jego pomysłami na wykorzystanie certyfikowanej żywności BIO.
Ciekawie zaaranżowane były zagraniczne stoiska które prezentowały takie kraje jak: Peru, Chorwacja, Bułgaria, a firma z Egiptu zachwyciła wszystkich swoim hasłem :" DON'T PANIC - IT'S ORGANIC".
W ramach KONGRESU BIOEXPO odbyła się ORGANIC FOOD CONFERENCE.
Wydarzenie zorganizowane zostało przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej we współpracy z IFOAM Organics Europe – europejską organizacją parasolową zajmującą się ekologiczną żywnością i rolnictwem. Podczas konferencji został podjęty temat przyszłości żywności ekologicznej.
Tegoroczna edycja zgromadziła przedstawicieli sektora i decydentów, którzy rozmawiali między innymi o nowym rozporządzeniu UE w sprawie ekologicznej produkcji. Wydarzenie było też idealną okazją do networkingu, poznania najnowszych badań na temat żywności ekologicznej czy zaznajomienia się z aktualnymi trendami.
Targi cieszyły się bardzo dużym zainteresowanie licznych odwiedzających, co wskazuje jednoznacznie, że rynek żywności ORGANICZNEJ, BIO ECO rozwijać się będzie z coraz większą dynamiką. To najlepszy kierunek, droga, którą coraz bardziej powinni się insertować polscy rolnicy i zakłady przetwórstwa, producenci żywności.
(e-mk) PPR.PL