Niedawno informowaliśmy, że Tajlandia wprowadziła zakaz sprzedaży eksportowej jaj konsumpcyjnych – począwszy od 26 marca.
Decyzja ta została podjęta przez tajlandzkie władze ponieważ na rynku wewnętrznym zaczęło brakować jaj, a w efekcie wzmożonego popytu gwałtownie zaczęły wzrastać ich ceny. Zjawisko to wywołały zwiększone zakupy konsumentów w wyniku epidemii koronawirusa.
Ministerstwo Handlu w Tajlandii postanowiło wydłużyć obowiązujący zakaz o kolejne 30 dni, ponieważ nadal obserwuje się deficyt jaj na rynku krajowym. Jak zapowiadają władze, restrykcje zostaną zniesione jeśli rynek osiągnie równowagę podaży i popytu.
Według rządowych statystyk, w Tajlandii każdego dnia wytwarza się 41 milionów jaj kurzych, a na eksport przeznaczano milion jaj w przeliczeniu na jeden dzień.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz