Zjawisko zakupów „na zapas” obserwowane ostatnio w Polsce zaistniało obecnie na rynku amerykańskim w związku z koronawirusem.
Gwałtownie wzrósł popyt na drób i jaja w skorupkach w sieciach detalicznych, co skutkuje wzrostem cen.
Równolegle drobiarskie firmy odczuwają spadek zamówień w segmencie gastronicznym, twierdzą jednak, że przetwarzają kurczaki pod kątem klienta detalicznego i przekierowują zapasy do sklepów spożywczych. Podobnie jak ceny mięsa, rosną ceny jaj w skorupkach oraz produktów jajecznych (najszybciej tych w formie płynnej).
Amerykanie zauważają istotny spadek sprzedaży w segmencie HoReCa, ale jeszcze wyższy w ujęciu procentowym wzrost sprzedaży w detalu.
Zmiana sprzedaży odzwierciedla zmianę żywienia konsumentów w kierunku sporządzania większej liczby posiłków w domu.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz