CTR_2024
TSW_XV_2025

Szampański food pairing – zobacz, jak podawać szampany!

2 grudnia 2024
Szampański food pairing – zobacz, jak podawać szampany!

Od wieków szampan to synonim luksusu, celebracji wyjątkowych chwil i specjalnych przyjemności, które chcemy dzielić z wyselekcjonowanym gronem. Jednak poza jego symboliczną rolą, szampan jest wszechstronnym winem, które świetnie komponuje się z różnorodnymi potrawami. Sprawdź, jak podać go podczas aperitifu, kolacji oraz jako zwieńczenie wieczoru, by wydobyć jego wyjątkowy charakter.

Szampan na aperitif. Solo czy z dodatkami?

Szampan to idealny wybór wina na rozpoczęcie wieczoru. Jego lekka, orzeźwiająca struktura i delikatne bąbelki pobudzają apetyt, przygotowując podniebienie na kolejne smaki. Świetnie sprawdzi się serwowany z dodatkami, ale ze względu na smak i cały ładunek kulturowy, który ze sobą niesie, możesz z powodzeniem podać go także samodzielnie. Wówczas warto sięgać po szampana brut lub extra brut. To wina o wytrawnym profilu smakowym, idealne na rozpoczęcie wieczoru. Jeżeli wolisz zaserwować z winem przekąski, wybierz te cechujące się subtelnością. Doskonałym wyborem będą ostrygi, krewetki, cienko krojone carpaccio z łososia, migdały w miodzie, czy delikatne serki pleśniowe. Kluczowe jest, aby dodatki nie były zbyt intensywne, by nie przyćmiły subtelnego smaku wina. Owoce? O ile z samym winem będą się parować doskonale, mogą nie być najfortunniejszym wyborem w charakterze przystawek.

szampan

 

Szampan do kolacji: Z czym go łączyć?

Szampany sprawdzą się również jako towarzysze głównych dań – kluczem jest dopasowanie rodzaju wina do potrawy. Podstawowe zasady to oczywiście te, które są charakterystyczne dla wszystkich win białych. Mogą one stanowić trudnego kompana dla czerwonych mięs czy ciężkich sosów. Jednak z daniami z tzw. „białego menu” tworzą naprawdę wysublimowane połączenia smakowe, które dodatkowo uwypuklą atuty tak dań, jak i samego wina. Warto unikać potraw o ostrym smaku, które mogą przyćmić charakter szampana.

Pierwszy pomysł na dania komponujące się z szampanem to ryby i owoce morza. Wówczas wybierz szampana blanc de blancs, produkowanego z chardonnay. Będzie dobrze podkreślać delikatny smak ryb: dorsza, halibuta, turbota, a także skorupiaków. Nie jesteś miłośnikiem ryb? Nic straconego, bowiem szampana możesz świetnie zestawić z białym mięsem. Tu jednak musimy wprowadzić pewien twist: zamiast blanc de blancs sięgnij po blanc do noirs, a więc szampana produkowanego z ciemnych winogron (tak, ciemnych!) Szczepy pinot noir lub pinot meunier będą tu doskonałym wyborem, a szampan dobrze skomponuje się z pieczonym kurczakiem, indykiem czy cielęciną. Celujesz w menu wegeteriańskie? Do szampana idealnie pasować będą np. warzywne risotto, dania ze szparagami lub grzybami.

Szampan a inne wina – jak stworzyć idealne menu?

Chcesz, aby dobór win stanowił wyjątkową oprawę podczas całego wieczoru? Dobrym pomysłem będzie w tym przypadku podanie selekcji win, które uświetnią poszczególne etapy spotkania i będą nie tylko współgrać z posiłkami, ale również ze sobą wzajemnie – tak, by każdy kolejny kieliszek przynosił podniebieniom Twoich gości wachlarz nowych bodźców.

Przy serwowaniu różnych win podczas wieczoru szampany również mogą się doskonale sprawdzić. To wino musujące możesz podać zarówno na otwarcie, jak i zamknięcie całego posiłku. Warto tu jednak mieć na uwadze zasadę, zgodnie z którą wina serwujemy od tych najlżejszych po najcięższe. Tyczy się ona również samego szampana: na początku możesz podać szampana brut, który jako aperitif wprowadzi rześkość i lekkość, jako zamknięcie wybieraj natomiast raczej demi-sec lub sec. Będą one dobrze parować się z deserami, a zwłaszcza słodkościami na bazie owoców. Pamiętaj, by nie łączyć szampana z bardzo słodkimi deserami, jak ciężkie ciasta czekoladowe, które mogą przytłoczyć jego smak.

Szampan jako ukoronowanie wieczoru

Zakończenie wieczoru szampanem to tradycja, która symbolizuje wyjątkowość chwili. Słodkie szampany, takie jak demi-sec, podawane na zakończenie, dodają elegancji i radości. W XIX wieku szampan był podawany niemal wyłącznie jako deserowe wino. Ten zwyczaj wraca, szczególnie na większych przyjęciach. Toast na zakończenie wieczoru, wzniesiony kieliszkiem musującego trunku, to doskonały sposób na zamknięcie uroczystości w wielkim stylu.


POWIĄZANE

A gdyby tak do polskich przedsiębiorców przyszedł Mikołaj i sprezentował im 100 ...

W listopadzie odbyło się posiedzenie Grupy Dialogu Obywaletskiego „Owoce i warzy...

Rada osiągnęła wstępne porozumienie z Parlamentem Europejskim w sprawie proponow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę