Według prognoz Unii Europejskiej produkcja jaj (jaja konsumpcyjne i wylęgowe) w krajach należących do Wspólnoty wyniesie w 2016 roku 7 mln 713 tys. ton. Oznacza to wzrost o 1,8 proc. w stosunku do roku 2015 oraz o 2,7 proc. w porównaniu z rokiem 2014. Procentowy udział jaj wylęgowych w produkcji ogółem ma wzrosnąć o niespełna jeden procent do 916 tys. ton.
Sytuacja cenowa na unijnym rynku wciąż jest bardzo trudna. W marcu tego roku za 100 kg jaj płacono w UE średnio 104.70 euro. Przypomnijmy, że niespełna rok temu, w lipcu 2015 roku, 100 kg jaj na unijnym rynku było warte 134,84 euro. Spadek cen między lipcem 2015 a marcem tego roku wyniósł więc ponad 22 proc. Jaja w Europie są jednak droższe niż w USA (tam ceny w marcu kształtowały się na poziomie 84,75 euro/100kg), ale tańsze niż w Brazylii (107,63 euro 100 kg).
Wśród krajów, z których Unia Europejska importowała produkty sektora jaj w pierwszym kwartale tego roku uwagę zwraca Ukraina. Państwo to, w pierwszych trzech miesiącach tego roku, pokrywało aż 47,5 proc. unijnego importu. Druga pod względem wielkości importu, Argentyna, odpowiadała za 22, 5 proc. importu. Więcej niż pięcioprocentowy udział we wspólnotowym imporcie miały także: Albania, Stany Zjednoczone, Norwegia oraz Indie.
Eksport jaj z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale tego roku wzrósł o niemal 15 procent w porównaniu do takiego samego okresu zeszłego roku. Najbardziej znaczącymi rynkami eksportowymi dla unijnych producentów jaj były: Szwajcaria, USA, Japonia, Izrael oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu