OPOLAGRA_2025

„Święto Warzyw" w Wielkopolsce

4 września 2017
„Święto Warzyw" w Wielkopolsce

„Święto Warzyw” - największa impreza w branży rolno-ogrodniczej w płd. Wielkopolsce rozpoczęła się w sobotę w miejscowości Bogucice (pow. kaliski). Producenci wymieniali się doświadczeniami, rozmawiali z ekspertami, zdobywali informacje dot. funduszy unijnych.

Imprezę po raz czwarty organizują Marek Wąsiewicz i Marcin Janiak, specjalizujący się w produkcji warzyw oraz ich ochronie. Na tegoroczne święto do gminy Blizanów zjechało 1300 producentów z całej Wielkopolski.

„W trakcie spotkania producenci warzyw polowych i szklarniowych wymieniają się doświadczeniami, odbywają konsultacje z ekspertami w dziedzinie środków ochrony roślin oraz z przedstawicielami grup nasiennych. Zdobywają też informacje z zakresu pozyskiwania funduszy unijnych” – powiedział PAP Wąsiewicz.

Janiak poinformował, że 2017 rok był sprzyjający dla uprawy warzyw, ponieważ duża ilość wody na metr kwadratowy ułatwiała produkcję. Odnotowano też mniejsze nasilenie chorób i szkodników.

Zdaniem organizatorów, płd. Wielkopolska przoduje w produkcji gruntowej i szklarniowej. Otrzymuje się tu 60 kg pomidorów z metra kwadratowego upraw, a pod względem jakości warzywa te należą do najlepszych w Polsce - ocenili.

Starosta Kaliski Krzysztof Nosal powiedział PAP, że ogrodnictwo w powiecie kaliskim to podstawowa gałąź produkcji.

„Na naszym terenie mamy najbardziej nowoczesne rolnictwo w Europie. U nas jest więcej nowoczesnych szklarni niż w całej Federacji Rosyjskiej. To świadczy o potencjale produkcji, a nasze produkty są dostępne we wszystkich krajach Europy" - powiedział.

Wójt gminy Blizanów Sławomir Musioł poinformował, że tylko w jego gminie pod szklarniami znajduje się ponad 100 ha upraw.

„Jesteśmy zagłębiem na całą Polskę w produkcji warzyw w gruncie, szczególnie ogórków i kapusty, a następnie w ich kiszeniu. Zaopatrujemy markety w Polsce i Europie. Znani jesteśmy z tego, że mamy też warzywa pod szkłem, szczególnie pomidory. To w naszej gminie wypromował się pomidor malinowy o nazwie kaliski” – poinformował.

Właśnie z pomidorów malinowych - jak powiedział PAP kucharz Krzysztof Górski - ugotowano na „Święto Warzyw" 1000 litrów zupy pomidorowej. „Wykorzystaliśmy same najlepsze składniki, bo w tak dużym kotle nie da się nic zachachmęcić” – poinformował. Do zupy wykorzystano 250 kg pomidorów, 80 kg marchewki, 50 kg pietruszki, 30 kg selerów, 50 porów, mięso, bazylię i śmietankę. Zupę gotowały 4 osoby.

 

(PAP)


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę