Niektóre wypieki darzymy szczególną miłością – jak puszysty sernik, jesienną szarlotkę czy królową bezę. Są i takie, które doczekały się specjalnego „traktowania” i bez nich nie wyobrażamy sobie świąt – np. bożonarodzeniowe pierniczki. A jakie wypieki lubimy zjadać z wielkanocnego stołu? Podpowiadamy, co przygotować!
Słodki stół wielkanocny jest przede wszystkim kolorowy – jajeczka lśnią, a bakalie i orzechy tworzą barwne kobierce. Obfitość nawiązuje zarówno do charakteru świąt, jak i wiosennego odrodzenia natury. I jest w czym wybierać!
– Wielkanoc to gratka dla miłośników domowych wypieków. Dzięki praktycznym akcesoriom cukierniczym i kuchennym możemy eksperymentować lub pójść w klasykę i wyczarować świąteczne ciasta, które znamy z dzieciństwa – mazurki z wierzbową palmą z bakalii, babki obficie polane lukrem czy keksy. Aby wszystko się udało, pamiętajmy o zaopatrzeniu się w produkty, które ułatwią to zadanie – papier do pieczenia, papierowe foremki, uniwersalne woreczki ze struną czy folię aluminiową. Zastosowanie niektórych akcesoriów może nas miło zaskoczyć – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan.
Mazurek – w stronę tradycji
To opcja dla tych, którzy kochają rodzime smaki, a święta celebrują tak, jak dawniej. Tutaj prym wiedzie mazurek wielkanocny. Ten rodzaj niskiego ciasta w wersji orzechowej doczekał się nawet zaszczytnego miejsca na „liście produktów tradycyjnych” stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uwielbiamy mazurki za ich smak – zazwyczaj kruche ciasto jest posmarowane ciężką, słodką masą, np. kajmakową, orzechową lub migdałową – oraz strojność – wierzch zdobią mozaiki wykonane z kandyzowanych owoców czy orzechów. O czym pamiętać, przygotowując mazurek wielkanocny?
– Jeśli przygotowujemy ciasto, które wymaga schłodzenia, pamiętajmy o tym, by odpowiednio je zabezpieczyć przed zeschnięciem. Przyda nam się do tego folia spożywcza, którą możemy przykryć miseczkę lub zawinąć w nią ciasto bezpośrednio
– opowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: równie pomocne są też woreczki np. z zamknięciem typu zip. Te sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy będziemy chcieli zamrozić nadmiar ciasta. Woreczek możemy odpowiednio opisać i zaznaczyć, co i kiedy włożyliśmy do zamrażarki.
Prosta, ale efektowna babka
Babka piaskowa, cytrynowa, majonezowa czy też marmurkowa – odmian tego wypieku jest wiele. Pięknie prezentuje się na stole, co jest zasługą ozdobnej formy z kominem i przybrania – lukier lub polewa czekoladowa spływa fantazyjnie po wgłębieniach w cieście, a górę zdobią kolorowe jajeczka, skórki kandyzowanej pomarańczy czy płatki kwiatów. Choć mówi się, że piaskowa babka zawsze się udaje, warto zastosować te triki:
Tiramisu – dla miłośników kawy
Włoski deser to alternatywa dla ciężkich ciast i pracochłonnych wypieków. Biszkopty zanurzone w kawie z delikatnym kremem z mascarpone zrobimy w 30 minut. Możemy przygotować je w tradycyjnej blaszce lub podać je w pucharkach, szklankach lub… małych słoiczkach, dzięki czemu prezentują się efektownie.
Wielkanocne słodkości kuszą – wybierzmy te, które lubią nasi domownicy, aby nie marnować jedzenia. I pamiętajmy – o dobrej atmosferze świąt nie decyduje liczba mazurków i bab, a nasze nastawienie. Dlatego dbajmy o relacje i spędźmy święta tak, jak chcemy!
https://www.facebook.com/paclanpl/
https://www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl
Paclan. Robi różnicę każdego dnia. Marka należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleźć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachęca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linię For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Więcej informacji na http://www.paclan.pl