Światowy rynek wieprzowiny jest pod presją przez prawie trzy lata, od początku kryzysu ASF w Chinach. Pomimo tego, że przez dwa lata prawie każdy liczący się kraj produkujący trzodę chlewną na świecie wykorzystywał wysoki popyt na wieprzowinę w Państwie Środka, obecnie wszyscy obawiają się, że wzrost produkcji wynika z gwałtownej likwidacji stada, jaka miała miejsce w ciągu ostatnich sześciu miesięcy w tym kraju.
Według ekspertów Rabobanku duże wahania cen wieprzowiny na rynku chińskim, przekładają się na globalny rynek. Według oficjalnych danych, wskaźniki uboju w Chinach były niespodziewanie wysokie w II kwartale, co spowodowało wzrost produkcji wieprzowiny o 35,9% rok do roku w pierwszej połowie 2021 roku. Nagły wzrost podaży spowodował duży spadek cen i negatywnie wpłynął na wyniki zarówno w rolnictwie, jak i handlu w pierwszym półroczu. Sytuacja ta wskazuje, iż w III kwartale możemy spodziewać się niskiego wskaźnika importu wieprzowiny do Chin, a szacowane wysokie zapasy mrożonego mięsa będą wywierać dużą presję na ceny. Przewiduje się, że zmniejszenie importu w nadchodzących miesiącach, zmniejszy całoroczne zestawienie zamówień na wieprzowinę do Chin z rekordowych poziomów w 2020 roku nawet o 10% do 20%. Według ekspertów Rabobanku doprowadzić to może do redystrybucji handlu wieprzowiną na rynku światowym oraz prawdopodobnie spowoduje obniżenie cen wieprzowiny w krajach eksportujących.
W międzyczasie analitycy w USA przewidują umiarkowaną produkcję przez resztę roku, ponieważ straty spowodowane chorobami, mniejsza masa rzeźna jak i wysokie koszty paszy odbiją się istotnie na sektorze.
W Europie silny wzrost produkcji (+5%) obserwowany w pierwszym półroczu, nie utrzyma się w III kwartale. Wysokie koszty pasz i słabnący eksport ograniczą wzrost produkcji w przyszłych miesiącach. Dodatkowe ryzyko stanowią nowe ogniska ASF w Niemczech.
W Brazylii produkcja wieprzowiny rozpoczęła rok w dobrym tempie, kontynuując pozytywne wyniki 2020 roku (głównie w eksporcie). W niektórych regionach wysokie koszty pasz będą jednak zniechęcać do dalszego wzrostu produkcji w nadchodzących miesiącach. Ponadto nietypowy wzrost cen wołowiny w pierwszych miesiącach 2021 roku, po suchych warunkach klimatycznych sprzyjał konsumpcji kurczaka i wieprzowiny.
polsus.pl