Według najnowszego raportu USDA, globalne zbiory pomarańczy w sezonie 2015/2016 powinny wynieść 45,8 mln ton–to o 3,0 mln ton mniej niż w poprzednim sezonie. Przy czym największy spadek produkcji odnotowała w omawianym okresie Brazylia, która jest jednocześnie największym na świecie producentem tych cytrusów.
Prognoza na sezon 2015/2016 zakłada wolumen zbiorów 14,3 mln ton wobec 16,7 mln ton sezon wcześniej. Drugim na świecie co do wielkości zbiorów pomarańczy są Chiny z wynikiem 7,0 mln ton, a trzecim ugrupowanie wszystkich państw unijnych z wynikiem ponad 6,0 mln ton. Największym konsumentem omawianych cytrusów na świecie są Chińczycy z wynikiem 6,5 mln ton w obecnym sezonie, a przetwórcą Brazylijczycy–do przetwórstwa w postaci koncentratu soku pomarańczowego skierowane zostanie około 9,4 mln ton pomarańczy.
Globalny wolumen eksportu USDA oszacowała na 4,3 mln ton, a importu na bardzo zbliżonym poziomie nieco ponad 4,0 mln ton. Najwięcej pomarańczy wysłane zostanie z Egiptu–1,3 mln ton, a zaimportowane będzie przez państwa UE–około 0,9 mln ton.
FAMMU/FAPA na podst.: FAS USDA