W ostatnich kwartałach ceny produktów mlecznych kształtowały się w łagodnym trendzie wzrostowym. W konsekwencji ceny wszystkich głównych produktów mlecznych powróciły już do poziomów sprzed pandemii. Najsilniejszy wzrost cen w porównaniu do lutego ub.r. odnotowano w przypadku serwatki (+18,4%). Wyraźnie wyższe niż przed wybuchem pandemii są także ceny masła (+11,6%) oraz pełnego mleka w proszku (8,8%). Nieznacznie powyższej poziomów z lutego ub.r. kształtują się ceny serów (średnio o 4,4%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+1,7%). W konsekwencji różnica pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka odzwierciedlana poprzez różnicę pomiędzy cenami masła i odtłuszczonego mleka w proszku w ostatnich miesiącach nieznacznie zwiększyła się, choć nadal kształtuje się na poziomach zbliżonych do średniej wieloletniej.
W ostatnich kwartałach można zaobserwować łagodny wzrost produkcji mleka wśród głównych światowych eksporterów produktów mlecznych (UE, Nowa Zelandia, USA, Australia i Argentyna). W I kw. br. zagregowana produkcja mleka wśród głównych eksporterów zwiększyła się o 0,2% r/r wobec wzrostu o 1,5% w IV kw. 2020 r. Warto jednak zauważyć, że wyraźne obniżenie dynamiki produkcji mleka pomiędzy IV kw. a I kw. wynikało z efektów wysokiej bazy sprzed roku związanych z rokiem przestępnym. Po uwzględnieniu różnicy w liczbie dni szacujemy, że produkcja mleka wśród największych eksporterów wzrosła o ok. 1,3% r/r. Głównym źródłem wzrostu produkcji mleka wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych były wyższe dostawy w USA oraz w Nowej Zelandii, gdzie końcówka sezonu przyniosła wyraźne zwiększenie skupu.
Utrzymuje się silny popyt na produkty mleczne ze strony Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności Chin, którym udało się szybko zwalczyć epidemię i zminimalizować jej ekonomiczne skutki. Istotnym źródłem chińskiego popytu na produkty mleczne jest wyraźny wzrost zapotrzebowania na serwatkę wraz z postępującą odbudową tamtejszego sektora trzody chlewnej.
Uważamy, że światowy rynek mleka wszedł we wzrostową fazę cyklu. Oczekujemy, że w II poł. br. dojdzie do dalszego zwiększenia światowego popytu na produkty mleczne, czemu sprzyjać będzie poprawa sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych oraz stopniowe ożywienie aktywności w kanale HoReCa wraz z wygasaniem pandemii. W warunkach ograniczeń podażowych będzie oddziaływało to w kierunku wzrostu cen produktów mlecznych oraz cen skupu mleka.
Uwzględniając sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka, prognozujemy, że na koniec 2021 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 160 zł/hl, a na koniec 2022 r. ok. 145 zł/hl. Lokalnie czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen skupu będzie również zaostrzająca się rywalizacja o surowiec pomiędzy mleczarniami. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są tempo wygasania pandemii i kształtowanie się warunków agrometeorologicznych wśród kluczowych eksporterów produktów mlecznych.
Credit Agricole Bank Polska S.A.