Według najnowszego raportu USDA, z końca stycznia bieżącego roku, w sezonie 2016/2017 najnowsza prognoza produkcji cytryn na świecie to wielkość 7,252 mln ton wobec poprzedniego sezonu–7,005 mln ton. Większa tegosezonowa produkcja to głównie efekt korzystnych zbiorów w krajach Unii Europejskiej.
Największym, światowym producentem nadal pozostaje Meksyk z wielkością prognozowaną na około 2,4 mln ton, a na drugim miejscu znalazły się wspomniane kraje unijne z wynikiem 1,55 mln ton.
Światowy poziom konsumpcji to około 5,08 mln ton, a wielkość cytryn szacowana do przetwórstwa to 2,04 mln ton. Największym światowym konsumentem są oczywiście kraje Wspólnotowe z wynikiem 1,55 mln ton, a przetwórcą cytryn Argentyna-ponad 1,0 mln ton.
Tegosezonowy poziom handlu zagranicznego to w przypadku globalnego eksportu około 1,82 mln ton, a dla importu odpowiednio 1,69 mln ton. Najwięcej cytryn wyeksportuje Meksyk–0,63 mln ton, a zaimportują Stany Zjednoczone–0,64 mln ton.
FAMMU/FAPA na podst.: USDA CITRUS WORLD MARKETS AND TRADE