A_BIO_AGRO_950

Światowy eksport warzyw w 2015 r.

11 marca 2016
Światowy eksport warzyw w 2015 r.

Według  wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. światowy eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton wobec 39,2 mln ton rok wcześniej.

Największym eksporterem w skali globalnej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie kluczowych dostawców uplasowały się takie kraje jak: Meksyk (5,18 mln ton) oraz Hiszpania (5,16 mln ton).

W pierwszej piątce eksporterów znalazły się także Chiny (4,94 mln ton) i Stany Zjednoczone (2,02 mln ton).

Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym światowym eksporterem jest UE-28 z łącznym wynikiem ponad 13,7 mln ton.

FAMMU/FAPA na podstawie: Comtrade/Eurostat


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę