16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Tegoroczne obchody odbywały się pod hasłem: „Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie”.
Hasło przewodnie i działania mu towarzyszące mają na celu uświadamianiu potrzeby wspierania transformacji systemów rolno-spożywczych na bardziej wydajne, integracyjne, odporne i zrównoważone.
Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony każdego roku, na całym świecie, 16 października – w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku.
Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Dodatkowe informacje na temat Światowego Dnia Żywności 2021: http://www.fao.org/world-food-day/en
MRiRW