Z okazji Światowego Dnia Jabłka, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, organizuje akcję „samozbiory” jabłek, która potrwa do końca września. Projekt prowadzony pod hasłem #KupujŚwiadomie. Adresy gospodarstw sadowniczych, biorących udział w akcji są dostępnie pod internetowym adresem https://www.kupujswiadomie.gov.pl/samozbiory-jablek/
Jabłka to jeden z najpopularniejszych owoców, zawierają wiele potrzebnych składników. Skórka tego owocu zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny, hormonu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii. Świeże jabłka zawierają witaminy A i Retinol, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen i są doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli. Owoce te są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Warto też pamiętać, że jabłka są takie pyszne, ponieważ każde zawiera 10 proc. cukru.
„Jabłka są tradycyjnym, popularnym i co ważna zdrowym elementem diety.” – Uważa dr inż. Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. – „Jabłka są też najważniejszym owocem sadowniczym w Polsce. Dzięki takim okazjom jak Światowy Dzień Jabłka warto przypomnieć o tym wspaniałym owocu, pochodzącym z polskich sadów. Ponieważ teraz nadszedł czas, że zdrowe produkty muszą walczyć o podniebienia z tymi niezdrowymi, takie inicjatywy jak #KupujŚwiadomie czy „Program dla szkół” są ważnymi i potrzebnymi projektami. Kto się zdrowo odżywia zwiększa swoje szanse na zdrowe życie. Potwierdza to nawet angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” czyli po polsku „jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie”, a to ważne.” – Przekonuje dr inż. Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zajmuje się popularyzacją jabłek w Polsce, poza projektem #KupujŚwiadomie, m. in. w ramach „programu dla szkół”, który polega na bezpłatnym dostarczaniu owoców, warzyw i produktów mlecznych dla uczniów szkół podstawowych. Celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. W „programie dla szkół” uczestniczy blisko 12.000 placówek edukacyjnych. Aby dostarczyć właściwe produkty, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa współpracuje w tym zakresie z 80 dostawcami owoców i warzyw.
W Polsce dostępnych w ofercie handlowej jest wiele odmian jabłek: słodkie, kwaśnie, kruche, twarde, soczyste. Do najpopularniejszych należą: antonówka, cortland, gala, golden delicious, granny smith, jonagold, jonatan, lobo, rubin, szampion. Lubiane polskie odmieniany jabłek to delikates, kosztela, malinówka, ligol, papierówka i reneta.
Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej oraz 4 producentem tych owoców na świecie po Chinach, Stanach Zjednoczonych Ameryki i Turcji. W 2022 r. udział zbiorów jabłek w Polsce w całkowitych zbiorach w Unii Europejskiej stanowił 35 proc. W Polsce jest około 100.000 hektarów sadów jabłkowych, prowadzonych przez 5.800 gospodarstw. Średnia wielkość takiego gospodarstwa wynosi nieco ponad 2,5 ha. Według szacunku Głównego Urzędu Statystycznego, zbiory jabłek w Polsce wahają się, w ostatnich latach od ok. 3 do 4,7 mln ton. W 2022 roku produkcja jabłek została oszacowana na ponad 4,7 mln ton, w 2023 r. przewiduje się, że wyniesie ona 3,9 mln ton.
Produkcja jabłek w Polsce jest zróżnicowana regionalnie. Najwięcej jabłek zbiera się w województwie mazowieckim, którego udział w zbiorach krajowych w 2022 r. wynosił 45 proc. Za produkcję jabłek na Mazowszu odpowiada głównie rejon grójecko-warecki, w którym funkcjonują najbardziej nowoczesne i wydajne gospodarstwa sadownicze. W rejonie tym powstały zakłady przetwórcze, przedsiębiorstwa handlowe oraz organizacje producentów, zajmujące się dystrybucją jabłek i ich przetworów na rynku polskim i na rynkach zagranicznych. Pozostałe regiony o stosunkowo dużym udziale zbiorów jabłek w produkcji polskiej to woj. Łódzkie (15 proc.), Świętokrzyskie (14 proc.) i Lubelskie (12 proc.).
oprac, e-red. ppr.pl; źródło: KOWR