Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Swiatowy dzień bezpieczeństwa żywności

26 maja 2025
Swiatowy dzień bezpieczeństwa żywności

W tym Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności (7 czerwca 2025) świętujemy ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Ten zestaw narzędzi obejmuje to, co rządy, przedsiębiorstwa spożywcze, konsumenci, naukowcy i szkoły mogą zrobić, aby wziąć udział w Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2025. Możliwości zaangażowania się obejmują zajęcia sportowe, quizy dotyczące bezpieczeństwa żywności, wystawy i webinaria! Bez nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic — te wydarzenia i działania są ważnymi i zabawnymi sposobami na rzucenie światła na rolę nauki w bezpieczeństwie żywności.

Po raz pierwszy ten dzień obchodzony będzie równolegle w Brukseli i w Polsce. To ważny moment, by wspólnie zwrócić uwagę na rolę nauki, współpracy i odpowiedzialnych praktyk w budowaniu bezpiecznych systemów żywnościowych na świecie.


obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 (World Food Safety Day, WFSD) – wydarzenia o wyjątkowej randze i globalnym znaczeniu. W tym roku będą miały szczególny, dwutorowy charakter – po raz pierwszy świętujemy równolegle w Brukseli i w Polsce. To ważny moment, by wspólnie zwrócić uwagę na rolę nauki, współpracy i odpowiedzialnych praktyk w budowaniu bezpiecznych systemów żywnościowych na świecie.

Obchody pod znakiem polskiej prezydencji

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważne wydarzenie w kalendarzu ONZ, ustanowione z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) i obchodzone 7 czerwca. Jego celem jest zwiększanie świadomości na temat zagrożeń związanych z żywnością oraz promowanie skutecznych praktyk i systemów zapewniających jej bezpieczeństwo na wszystkich etapach – od produkcji po konsumpcję.

Tegoroczne obchody przypadają na szczególny czas – okres prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Polska aktywnie angażuje się w promowanie wysokich standardów jakości i bezpieczeństwa żywności w całej Unii Europejskiej. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski, odgrywa w tym procesie istotną rolę zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Bruksela: nauka w służbie bezpieczeństwa żywności

10 czerwca 2025 roku, w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczypospolitej Polskiej przy Unii Europejskiej w Brukseli, odbędzie się międzynarodowe spotkanie organizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy ze Stałym Przedstawicielstwem RP przy UE oraz Biurem Łącznikowym FAO w Brukseli.

Wydarzenie odbędzie się pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” („Food Safety: Science in Action”) – które jest jednocześnie motywem przewodnim tegorocznych światowych obchodów WFSD. Hasło to podkreśla fundamentalną rolę nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz tworzeniu skutecznych strategii oraz praktyk zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności.

W spotkaniu akcentującym Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności wezmą udział przedstawiciele instytucji unijnych, organizacji międzynarodowych – w tym Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – a także eksperci z Polski i innych krajów członkowskich UE. W programie przewidziano wystąpienia i dyskusje poświęcone m.in. wyzwaniom oraz szansom, jakie niesie podejście oparte na dowodach naukowych w kształtowaniu polityki żywnościowej, zarządzaniu ryzykiem i zwiększaniu odporności łańcucha dostaw. Spotkanie będzie także okazją do wymiany doświadczeń oraz zacieśnienia współpracy na rzecz wspólnego celu – tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego.

Polska: FoodFakty Safety Week 2025 – tydzień eksperckiej wiedzy

Równolegle w Polsce obchody zaplanowano w formie FoodFakty Safety Week 2025 (FFSW 2025) – serii eksperckich wydarzeń, prelekcji i debat, które rozpoczną się 9 czerwca 2025 roku w formule online. W programie wystąpi pięciu prelegentów z GIJHARS, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, podkreślając kluczową rolę instytucji w nadzorze nad jakością żywności w Polsce.
FFSW 2025 to wyjątkowa okazja do wymiany wiedzy i doświadczeń między ekspertami, przedstawicielami administracji, przemysłu oraz świata nauki. Głównym jego celem jest promowanie zarządzania opartego na ryzyku, wzmacnianie odporności branży na sytuacje kryzysowe oraz budowanie świadomości konsumentów jako aktywnych i świadomych uczestników rynku. Wydarzenie odbywa się pod patronatem prezydencji Polski w Radzie UE, a GIJHARS od wielu lat pełni funkcję partnera instytucjonalnego, aktywnie wspierając merytoryczną stronę wydarzenia.
Udział w FoodFakty Safety Week 2025 jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Rejestracja oraz szczegółowy program dostępne są na stronie: 
https://foodfakty.pl/ffsw-2025.

Zachęcamy do śledzenia naszych mediów społecznościowych, gdzie relacjonować będziemy przebieg wydarzeń w Polsce i Brukseli.

Bądźcie z nami – czerwiec to czas, by mówić o jakości i bezpieczeństwie żywności głośno i z dumą!

oprac e-red, ppr.pl przy wyk źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych


POWIĄZANE

W Pałacu Prezydenckim odbyło się spotkanie ponad 50 przedstawicieli środowisk ro...

Ukraiński rynek zbóż wysyła dziś sprzeczne sygnały. Z jednej strony spadają ceny...

Od 17 września 2025 r. Rosja niemal trzykrotnie podwyższa cło eksportowe na psze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę