Indeks cen żywności FAO obniżył się w grudniu do 169,8 pkt. wobec 175,6 pkt. w listopadzie (-3,3% m/m). Spadek indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z niższych cen wszystkich 5 jego składowych: produktów mlecznych (-9,7% m/m), oleju roślinnego (-5,6% m/m), cukru (-4,1% m/m), mięsa (-0,6% m/m) oraz zbóż (-0,3% m/m). Światowe ceny żywności zmniejszyły się w grudniu w ujęciu rocznym o 0,3% wobec wzrostu o 2,1% w listopadzie. Tym samym jest to ich pierwszy spadek w ujęciu rocznym od lipca 2016 r.
Czwartkowe dane stanowią wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym w kolejnych miesiącach światowe ceny żywności będą się utrzymywać w trendzie spadkowym.
Będzie to czynnik oddziałujący w kierunku spadku dynamiki cen żywności w Polsce, co wpiera naszą prognozę, zgodnie z którą inflacja cen żywności w Polsce w 2018 r. zmniejszy się średniorocznie do 2,0% r/r wobec 4,2% w 2017 r.
Credit Agricole Bank Polska S.A. / FAO