Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog

22 grudnia 2021
Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog

Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas obfitujący w zwyczaje, również te kulinarne. Z przyjemnością co roku przygotowujemy potrawy według tradycyjnych, polskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto jednak zajrzeć też na stoły w innych krajach i spróbować nowych smakołyków. Polecamy eggnog – aromatyczny napój na bazie jajek, mleka i korzennych przypraw, którym świąteczne i noworoczne toasty od wieków wznoszą Anglicy i Amerykanie.

 

Trudno się dziwić, że eggnog od lat gości na świątecznych anglosaskich stołach, doskonale wpisuje się bowiem w świąteczną atmosferę. Rodziny zgromadzone przy choince i trzaskającym ogniu
w kominku chętnie raczą się rozgrzewającym, pachnącym korzennymi przyprawami, słodkim napojem. Eggnog znany jest od XVII w., a jego korzeni upatruje się w posset pitym w średniowiecznej Anglii. Przez wieki powstało wiele receptur, jedną z nich stworzył nawet sam Jerzy Waszyngton. Niezmienne są jednak podstawowe składniki – jaja, mleko oraz korzenne przyprawy. W wersji bezalkoholowej serwowany był jako świąteczny przysmak dla całej rodziny, dla dorosłych tradycyjnie podawany był z dodatkiem whisky, rumu lub brandy. W tej wersji eggnog to rodzaj likieru jajecznego, zbliżony do znanego u nas ajerkoniaku.

- Przygotowanie eggnoga jest naprawdę proste – przekonuje Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Tak jak w przypadku innych napojów jajecznych, kluczem do sukcesu jest właściwa temperatura oraz stopniowe, powolne łączenie składników. Wyjmijmy wcześniej jaja z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Najważniejszym momentem jest wlewanie gorącego mleka do utartych żółtek, a następnie dodawanie piany z białek. Nie można tego robić zbyt gwałtownie, żeby jajka pod wpływem ciepła nie ścięły się.

Jeśli chcemy przygotować eggnog wcześniej pamiętajmy, aby przechowywać go w lodówce.

 

Przepis na świąteczno-noworoczny eggnog

 

Składniki:
- 1 jajko
z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)

- 1 szklanka mleka

- ¼ szklanki śmietany kremówki

- 3 łyżki cukru

- szczypta soli

- pół łyżeczki cynamonu

- 1 laska wanilii

- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej


Jajka sparzamy gorącą wodą i natychmiast ostudzamy, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy na średnim ogniu prawie do zagotowania.

 

Gorące mleko dodajemy stopniowo, małymi porcjami do masy z żółtek, cały czas lekko ubijając trzepaczką. Masa może się spienić. Na koniec powoli wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

 

Można podawać na ciepło bezpośrednio po sporządzeniu lub przygotować dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i serwować schłodzony. Jako napój dla całej rodziny przygotowujemy w wersji podstawowej, bezalkoholowej. Dla dorosłych eggnog można nieco wzmocnić procentami.

 

Smacznego i Wesołych Świąt!



 

Biuro prasowe Ferm Drobiu Jokiel


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę