W innowacyjne pomysły wyhodowania mięsa w warunkach laboratoryjnych w oparciu o komórki pobrane od zwierząt inwestują już światowe koncerny mięsne.
Ostatnio pojawiły się informacje, że rząd Indii wesprze projekt badawczo – rozwojowy tak zwanego „czystego mięsa”. Dzięki temu mają powstać dwa instytuty badawcze w Maharashtra i Hyderabad w ramach partnerstwa z finansowanymi przez rząd instytucjami naukowymi.
Jest to największa w historii inwestycja rządu stanowego w mięso na bazie komórek. Władze Indii widzą w rozwoju tego segmentu laboratoryjnej żywności ogromny potencjał do zaspokojenia zwiększających się potrzeb żywieniowych na bazie białka dla szybko rosnącej populacji swojego kraju. Znaczna część ludzi w Indiach to nadal wegetarianie, jednak z uwagi na wzrastające dochody gospodarstw domowych mięso zyskuje na popularności.
Poważnym wyzwaniem byłoby zwiększanie produkcji mięsa drobiowego w Indiach z uwagi na ograniczenia środowiskowe. Według zaangażowanego w przedsięwzięcie Good Food Institute mięso laboratoryjne może wkrótce być dostępne po przystępnych cenach w Indiach i nie tylko.
W opinii Instytutu partnerstwo publiczno – prywatne może się okazać korzystniejsze dla osiąganych postępów w badaniach niż amerykańskie promocje startupów finansowane z sektora prywatnego. Instytut uważa, że bez silniejszych funduszy rządowych na badania, Amerykanie mogą wkrótce zostać w tyle za konkurencją w tej dziedzinie.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz