Ptak_Waw_CTR_2024

Superowoce latem w Koneserze

9 czerwca 2021
Superowoce latem w Koneserze

W ramach projektu "Czas na polskie superowoce!” organizowany jest owocowy targ i zakupy prosto od szkółkarzy, plantatorów i przetwórców. W roli głównej polskie superowoce - jagoda kamczacka, borówka, agrest, truskawki, maliny, czarna oraz czerwona porzeczka, jeżyny i aronia. Będą sadzonki, świeże owoce, przetwory oraz dania przygotowane przez kucharzy. W jednym miejscu, wszystko od pola na talerz, dzięki współpracy producentów i Szefów Kuchni. Zaprasza Centrum Praskie Koneser i Kantar Public.


POLSKA_2001.png

 

Od pola na talerz, czyli sadzonki, świeże owoce, przetwory i potrawy

Ideę „od pola na talerz” rzadko można zobaczyć w jednym miejscu. W Koneserze będą prezentacje sadzonek w doniczkach do kupienia na swoją działkę lub balkon. Będą świeże owoce jagodowe przywiezione przez plantatorów wprost z plantacji. Obok plantatorów zaprezentują je także przetwórcy. Będzie można kupić i zamówić całą gamę owocowych przetworów, od dżemów i konfitur, po soki, nalewki i wina.
 
Obok szkółkarzy, plantatorów i przetwórców, swoje talenty pokażą Szefowie Kuchni. Będzie można napić się koktajli, spróbować wielu dań, docenić walory kulinarne polskich superowoców.

Kiedy i gdzie?

Eventy Owocowego Lata odbędą się w cztery soboty - 3/07, 17/07, 31/07 oraz 21/08, w godzinach 11:00-16:00 na Placu Konesera. W Centrum Praskim Koneser – jednym z najmodniejszych miejsc targów i wydarzeń sciągających smakoszy z całej Warszawy. 
 
Wśród pierwszych wystawców Gospodarstwo Romańscy (sadzonki), Plantin (sadzonki, owoce i przetwory) Gospodarstwo Haskap, Nutracevit z marką Biohaskap, Zielono Mi i Przetwory z Borówki, Gospodarstwo Rolne Remigiusz Kaczorek, Korab Garden, Bluebetty, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata Wasiak, Jagodowe Pole, PHU OS-Ma-Na Paweł First, Gospodarstwo Rolne Uljasz, Polskie Jagody i Agronom Berries.

Możliwość zgłoszenia swojego udziału jako producent-wystawca w formularzu zgłoszeniowym

Co czeka na wystawców?

Do bezpłatnej dyspozycji plantatorów i przetwórców jest 27 stoisk pod namiotami, wyposażonych w stoły (lady). Powierzchnia takiego stoiska to 3 m x 3 m. Całość uzupełniona będzie o strefą targową, szkółkową i warsztatową. Planowana jest scena, na której prowadzone będą wywiady.

Centrum Praskie Koneser. Zdjęcie: Warszawa NaszeMiasto.pl - https://bit.ly/3veDyXf



Jak można wziąć udział?

Owocowe Lato w Koneserze zaprasza wszystkich zawodowo związanych z produkcją i przetwórstwem owoców jagodowych - polskich superowoców.
 
Wszystkich zainteresowanych miejscem i sprzedażą prosimy o podanie danych w specjalnym formularzu: https://poll.app.do/superowoce2021
 
W razie pytań kontakt mailowy: czasna@inspiresb.com 


Owocowe lato pełne atrakcji

W sobotę 3/07 szczególnie licznie zapowiadają się plantatorzy jagody kamczackiej. Z całego kraju przywiozą sadzonki, tegoroczne owoce i przetwory. Będzie to historycznie pierwsza tak duża prezentacja gatunku, którego Polska jest dziś największym producentem na świecie. Łącząc siły producenci pokażą, że w smaku łączący nuty wszystkich jagodowych, a w koktajlach łamie słodycz innych owoców.

W sobotę 17/07 najliczniejszą grupą będą najprawdopodobniej producenci borówki. Tu także będą sadzonki, owoce i przetwory. Borówka jest ulubionym owocem polskich dietetyków. Nasza borówka jest wyjątkowo smaczna. Eksportujemy ją do ponad 30 krajów na 4 kontynentach.

Sobota 31/07 przyciągnie więcej plantatorów malin i jeżyn. Będą sadzonki, owoce kilku odmian, w tym maliny żółtej i czarnej, bogata oferta przetworów. Dodatkową atrakcją będzie możliwość uczestniczenia w biciu malinowego Rekordu Polski w rysowaniu online. Promując owoc plantatorzy zwrócą uwagę na uważność oraz wzajemny szacunek. 

W sobotę 21/08 naturalnie pokażą się owoce najciemniejsze, na czele z aronią. Będą najlepsze na świecie sadzonki, owoce i przetwory. Aronia to nasz wielki skarb, obiektywnie najzdrowszy owoce świata. Często nazywana „najsmaczniejszym lekarstwem”. Jej sobotnie degustacje w Koneserze wzmocnią zaproszenie na jagodowe plantacje. W niedzielę 22/08, w całej Polsce, plantatorzy owoców jagodowych przyjmą pracowników służby zdrowia – lekarzy, pielęgniarki, farmaceutów i dietetyków. Razem pokażą jak wspólnie możemy dbać o zdrowie.

Dobry czas na wspólną promocję w Koneserze

Producenci owoców jagodowych od lat łączą wysiłki by promować codzienne spożywanie tych superowoców. W tym roku włączą do projektu szkółkarzy, dietetyków i Szefów Kuchni.
 
Owoce jagodowe podbiły rankingi najzdrowszych owoców na całym świecie. Według badań Kantar Public – owoce i warzywa są wręcz synonimem zdrowia. Za sprawą pandemii z 42% aż do 58% wzrósł odsetek Polaków, którzy wiedzą, że to co jemy decyduje o odporności [Kantar Public, kwiecień 2021]. Zapytani co chcieliby zmienić w swojej aktualnej diecie - na pierwszym miejscu wymienili owoce [Kantar Public, maj 2021]. Kropkę nad „i” stawiają dietetycy, którzy polecają dbać o odporność latem, w czasie kiedy mamy dużo owoców, są one najsmaczniejsze i najtańsze. 
 
„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów. Wśród jego liderów są Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, stowarzyszenie plantatorów borówki SPBA, truskawki, miniKiwi, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii oraz Fundacja Promocji Polskiej Borówki.

Zapraszamy do rezerwacji miejsc

Oto jeszcze raz zaproszenie do formularza zgłoszeniowego dla plantatorów i przetwórców. Można tu zgłosić chęć otrzymania pełnej informacji na temat wydarzeń realizowanych w ramach Owocowego Lata w Koneserze.


#OwocoweLato
#PolskieSuperowoce
#PolishSuperFruits

pasek_logo.jpg



Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III".





Aktualna lista wystawców dostępna jest stronie - link

 
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę