Trwa „Owocowe lato w Koneserze” – inicjatywa plantatorów, przetwórców i szkółkarzy współpracujących w ramach III edycji projektu „Czas na polskie superowoce!”. Zaoferowali zakupy prosto od producentów, dla dzieci możliwość zrywania owoców prosto z krzewów (hit w centrum wielkiego miasta!), strefę sadzonek w doniczkach oraz warsztaty pszczelarskie, które tłumaczą pochodzenie owoców. Do tego degustacje i popisy kulinarne pięciu Szefów Kuchni. Sprzedają owoce swojej pracy i edukują na temat „łańcucha wartości”. W jednym miejscu prezentowane jest wszystko „od pola na talerz”. Mówią o rosnącej świadomości konsumentów i zainteresowaniu szczegółami produkcji.
„Owocowe lato w Koneserze” to merytoryczna i integrująca inicjatywa. Staramy się pokazać to o czym wszyscy mówią, ale nikt nie zwerbalizował. Cały ten rzadko doceniany przed konsumentów łańcuch. Szkółkarstwo jako fundament, producentów na wyciągnięcie ręki, przetwory tradycyjne i te bardzo innowacyjne, naszą współpracę z gastronomią. Zapraszamy opiniotwórczych ludzi, dietetyków i restauratorów. Przybliżamy producentów do konsumentów. To warunek rozwoju rynku. Serdecznie dziękuję wszystkim wystawcom za wiele pomysłów i zaangażowanie
– mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Nasz przekaz jest prosty: warto codziennie zjeść filiżankę polskich superowoców!
- mówi Paweł Dąbrowski z Agronom Berries (Jagodowi Pasjonaci).
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że warto jeść polskie owoce i warzywa, dlatego, że są one produkowane blisko miejsca, gdzie są konsumowane. Nie ma potrzeby transportowania ich na duże odległości, zostawiają mniejszy ślad węglowy i są zdrowsze dla naszego mikrobiomu jelitowego
mówi Dominika Kozarzewska, Grupa Producentów Owoców „Polskie Jagody” z Olchowca.
Centrum Praskie Koneser. Wystawy, targi i koncerty topowych artystów. Tętniące życiem serce Starej Pragi... Warszawa NaszeMiasto.pl. Zdjęcie: https://bit.ly/3veDyXf
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw