biogaz_09_2025

SUPERDROB KONTYNUUJE PRACE NAD ZRÓWNOWAŻONYM ROZWOJEM

12 września 2023
SUPERDROB KONTYNUUJE PRACE NAD ZRÓWNOWAŻONYM ROZWOJEM

Nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności został SuperDrob S.A. zajmujący się m.in. hodowlą, przetwórstwem drobiu i produkcją dań gotowych. W ramach Stowarzyszenia Firma będzie dzieliła się dobrymi praktykami oraz rozwijała tematykę zrównoważonej produkcji, bezpieczeństwa żywności i dobrostanu w całym łańcuchu produkcyjnym.
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej i czwartym największym eksporterem drobiu na świecie.

SuperDrob tworzy Grupę Kapitałową, w skład której wchodzą spółki specjalizujące się m.in. w: produkcji pasz, hodowli drobiu, przetwórstwie, produkcji dań gotowych, usługach weterynaryjnych i transportowych. Wspólnie z CPF Poland, SuperDrob tworzy multifoodową grupę, w ramach której oferowane są również produkty wegetariańskie, wegańskie, dania convenience, ryby, owoce morza i karma dla zwierząt.

„Zrównoważona produkcja stanowi dla nas integralną część całego procesu „od pola do stołu”. Stale doskonalimy m.in. metody hodowli, a nasze nowoczesne systemy chowu zaspokajają potrzeby zwierząt zarówno w zakresie żywienia i dostępu do wody, ale także potrzebnej przestrzeni życiowej, leczenia, higieny, mikroklimatu pomieszczeń czy warunków świetlnych. Ważnym elementem zrównoważenia naszych procesów produkcyjnych jest dbałość o to, aby wykorzystywane przez nas pasze również powstawały w sposób zrównoważony. Podejmowane działania finalnie wpływają na bezpieczeństwo dostarczanej Konsumentom żywności.
Naszym celem jest stałe rozwijanie się i zwiększanie kompetencji w ramach całego łańcucha produkcyjnego. Dział Zrównoważonego Rozwoju SuperDrob właśnie przygotowuje raport za 2022 i 2023 rok, już nie możemy się doczekać, by zaprezentować osiągnięcia na polu zrównoważenia i planów na kolejne lata.”- mówi Piotr Her, Prezes Zarządu SuperDrob S.A.

SuperDROB

Zrównoważona produkcja zwierzęca oznacza, że w całym procesie produkcyjnym hodowcy uwzględniają aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, a szczególną rolę przykładają do kwestii dobrostanu zwierząt. Poprawa warunków chowu zwierząt wiąże się z koniecznością inwestycji po stronie producenta, ale daje korzyści w postaci lepszej jakości mięsa, większej odporności zwierząt na choroby oraz lepszego postrzegania społecznego firm z sektora produkcji żywności.


Według danych Eurobarometr w większości krajów UE ponad 50% konsumentów chce kupować produkty pochodzenia zwierzęcego w miejscach, które gwarantują, że zostały one wyprodukowane bez naruszania dobrostanu zwierząt. Oznacza to, że konsumenci oczekują od hodowców stosowania zrównoważonych metod produkcji, ale jednocześnie rozumieją, że wiąże się to z podwyższonymi kosztami żywności.” - mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

***
Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce.
Więcej na stronie Stowarzyszenia: www.rolnictwozrownowazone.pl

oprac e-mk, ppr.pl na podst źródło: ASAP; grafika superdrob.pl-materiały prasowe


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę